Zenica

Izgradnjom “Plavog puta” za Hitnu pomoć u Zenici bit će riješen višedecenijski problem

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Služba Hitne pomoći u Zenici već godinama koristi neadekvatan izlaz na glavne saobraćajnice prilikom intervencija, a ovih dana počela je gradnja “Plavog puta” kojim će za samo nekoliko sekundi vozila biti na glavnoj saobraćajnici i brže djelovati u najhitnijim situacijama.

Više od 20 godina Služba Hitne pomoći u Zenici da bi došla do određenih naselja, konkretno onih koja se nalaze na drugoj strani rijeke Bosne, morala bi voziti i do kilometar i pol kroz gradsku gužvu jer drugog puta nije bilo.

Dosadašnja trasa vozila Hitne pomoći kretala se s polazne adrese fra Ivana Jukića, a zatim kroz ulicu Aska Borića i fra Hrge Martića do bulevara Kulina bana i zeničke Lamele. Za prelazak ove trase vozilima Hitne pomoći trebalo je i po nekoliko minuta, ovisno od gradske gužve i nesavjesnih vozača, a izgradnjom tzv. “Plavog puta”, taj put će se skratiti na samo stotinjak metara i nekoliko sekundi dolaska do iste lokacije.

U izjavi za Klix.ba direktorica Javne ustanove Dom zdravlja Zenica Selvedina Sarajlić-Spahić je kazala da je ideja stara 20-ak godina.

“Nekoliko puta se raspravljalo o realizaciji ovog projekta te je u fazi rekonstrukcije bulevara Kulin bana ostavljen priključak za izgradnju Plavog puta. Uslovi za realizaciju su se stekli zaključkom Gradskog vijeća iz 2019. godine. Pomenuta saobraćajnica je od vitalnog značaja za stanovnike Zenice jer skraćuje vrijeme od poziva pacijenta do dolaska ekipe Hitne medicinske pomoći, ali i vrijeme transporta od Hitne pomoći do Kantonalne bolnice Zenica”, kazala je Sarajlić-Spahić.

Projekt realiziraju Gradska uprava s učešćem od 40 posto te Dom zdravlja s ostalih 60 posto, a njegova istinska vrijednost je neprocjenjiva jer nekada sekunde, a u ovom slučaju i minute, igraju veliku ulogu u spašavanju ljudskih života.

Izvor: Klix



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno