Info

VIDEO: Vlada FBiH će omogućiti penzionisanje još 29 radnika Krivaje Mobel u stečaju

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Vlada FBiH će omogućiti penzionisanje još 29 radnika Krivaje Mobel u stečaju – Federalni premijer Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić, sa saradnicima, održali su danas u Zavidovićima radni sastanak sa premijerom Zeničko-dobojskog kantona Mirzom Ganićem, načelnikom Općine Zavidovići Hašimom Mujanovićem i predstavnicima radnika Krivaje Mobel u stečaju.

Ovo je samo jedan u nizu sastanaka na kojim se traži rješene statusa radnika ovog preduzeća. Danas je, između ostalog, dogovoreno da se sredstvima Federacije BiH izmire preostale obaveze za 29 radnika koji ispunjavaju zakonske uslove za odlazak u penziju.

– Iz Budžeta FBiH ćemo uvezati staž i onim radnicima kojim je ostalo tri godine do penzije i koji se onda mogu prijaviti na biroe i tako dobivati određenu naknadu. Problem Krivaje smo naslijedili i od 2015. godine radimo na njegovom rješavanju, kazao je premijer Novalić.

Na sastanku je dogovoreno da će za ostale radnike biti napravljen progam zbrinjavanja, najvjerovatnije u smislu jednokratnih pomoći i otpremnina. Detaljan plan rješavanja ovog dijela problema bit će dogovaran na narednim sastancima od kojih je prvi zakazan za narednu sedmicu u Sarajevu.

Premijer Novalić je podsjetio da je od ukupno 44 miliona KM, koliko je Federacija izdvojila za uvezivanje staža, za penzionisanje radnika Krivaje utrošeno 6,2 miliona KM. Naime, od oko 800 radnika Vlada FBiH je u proteklom periodu platila neizmirene obaveze za njih više od 400.

Federalni premijer je najavio da će Federacija BiH, zajedno sa ZDK i Općinom Zavidovići radnicima pomoći i oko troškova sudskog postupka koji se vodi oko njihovog preduzeća.

On je napomenuo i da je Krivaja Mobel samo jedno od 22 preuzeća koje je ova vlada naslijedila, te da je problem riješen za 21 preuzeće i da je kao neriješena u potpunosti ostala samo Krivaja.

Premijer ZDK Mirza Ganić se također očitovao o situaciji i riješavanju iste u Krivaji.

Vlada ZDK u proteklom periodu bila je u punom kapacitetu uključena u rješavanje statusa radnika “Krivaje”, iako joj to nije bila zakonska obaveza. Cijeneći naš korektan odnosa sa Vladom FBiH, a i sa lokalnom zajednicom, uvijek se uključujemo kako u rješavanje socijalnih pitanja, tako i u rješavanje penzionisanja radnika “Krivaje”.

Na današnjem sastanku vrlo jasno su definisani određeni koraci koji treba da doprinesu da se trajno riješi ovaj problem. Svi smo svjesni da on dugo traje i da se ne može brzo riješiti. Međutim, Vlada ZDK će kao i do sada zasigurno dati svoj doprinos u segmentu trajnog rješavanja, a cijeneći zaista dobru volju premijera FBiH koji je stavio na raspolaganje sve resurse da se stavi tačka na ovu priču. Danas nismo razgovarali o konkretno uključivanju Vlade ZDK iz razloga što je deveti mjesec i značajno su utrošena budžetska sredstva koja su bila planirana za te namjene, međutim s obzirom da smo u fazi kreiranja Budžeta ZDK za 2021. godinu vodit ćemo računa kako da ugradimo dio sredstava koja će biti namijenjena za pomoć radnicima prilikom penzionisanja, kako radnika “Krivaje”, tako i drugih radnika na području ZDK. Mi jesmo pomogli prije par mjeseci da se penzioniše određen broj radnika “Krivaje” u saradnji s Vladom Federacije BiH i to zapravo potvrđuje tu sinergiju, jer je Vlada FBiH opredijelila veći dio finansijskih sredstava, a mi kao dobri domaćini i ljudi koji žele da daju podršku radnicima koji trebaju u penziju smo “oplemenili” ta finansijska sredstva i završili penzionisanje onog broja radnika koji je tada bio aktuelan.” izjavio je Ganić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno