Ljudi Zenica

VIDEO: UNZE dodijelio akademiku Vetlesenu počasni doktorat; Mnogo prije zvaničnih presuda pisao da je u BiH počinjen genocid

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U posjeti Bosni i Hercegovni ovih dana boravi poznati norveški filozof, akademik Arne Johan Vetlesen. On je još ‘90-ih u istraživačkom radu, mnogo prije zvaničnih presuda koje će uslijediti, pisao da je u Bosni i Hercegovini počinjen genocid. Autor je tridesetak knjiga i naučnih radova čiji je osnovni cilj razumijevanje uzroka, ciljeva i razmjera genocida, te prevencija genocida kao najvišeg ranga zločina.

Na Univerzitetu u Zenici uglednom norveškom akademiku uručena je Povelja počasnog doktora nauka koja mu je zvanično dodijeljena prije pet godina.

Dva dana uoči usvajanja Rezolucije o Srebrenici na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, akademik Vetlesen pojašnjava zašto je Rezolucija potrebna čovječanstvu:

“Kao što imamo Rezoluciju o holokaustu, 27. januara, koji je dan sjećanja na sve žrtve holokausta, tako se nadam da ćemo imati i ovu rezoluciju nakon 30 godina od izvršenog genocida. I mislim da će to biti velika stvar za čovječanstvo, da imamo pamćenje, da imamo sjećanje i da će to biti potvrda svih onih presuda koje su donesene u Međunarodnom sudu u Hagu i na mnogim međunarodnim sudovima.”

“Danas nam je veliko zadovoljstvo ugostiti prijatelja Bosne i Hercegovine akademika Vetlsena. Univerzitet u Zenici je to već odavno prepoznao taj tridesetogodišnji istraživački rad baziran na naučnim činjenicama, odnosno dokumentaciju koju je on iznosio”, ističe prof. dr. Hasan Avdušinović, prorektor za međunarodnu saradnju na UNZE.

Njegovi radovi nisu dio subjektivnog i emotivnog procesa, nego istraživačkog akademskog rada s ciljem razumijevanja uzroka, razmjera i ciljeva genocida. Iako je nakon holokausta rečeno nikad i nikom više, nažalost, svjedočimo mnogim stravičnim zločinima i genocidima koji se dešavaju i danas u svijetu.

“Kao istraživač, moram izraziti razočarenje da međunarodna zajednica uopće i određene države ne rade mnogo na tome da bi bili spriječeni novi genocidi”, istakao je akademik Vetlesen.

Godine 2015. na prijedlog Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava, Univerzitet u Sarajevu akademiku Vetlesenu je dodijelio nagradu za mir i progres. Na bosanski jezik prevedeno je pet njegovih knjiga.

“On je još ’96-97. godine rekao da sve ono što je bilo u BiH u periodu od ’92. do ’95. nije bio rat, pogotovo nije bio građanski rat, nego je to bio genocid. Čovjek je na krajnjem sjeveru zemaljske kugle to vidio prateći medije, literaturu i objektivno je rekao, procijenio šta se desilo”, naglasio je prof. dr. Rasim Muratović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava pri UNSA.

Nakon Sarajeva i Zenice, uslijedit će posjete uz promocije knjiga i susrete s logorašima u Visokom, Mostaru i Tuzli.

federalna.baStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno