Zenica

VIDEO: U zeničkoj Sinagogi postavljena izložba „Tragom brčanskih Jevreja“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„Tragom brčanskih Jevreja“ naziv je izložbe postavljene u zeničkoj Sinagogi u organizaciji Galerije Preporod. Izložbu prati i monografija koja svjedoči o uspostavljanju i razvoju Jevrejske zajednice u Brčkom krajem 19. vijeka, kulturno – historijskom i društveno – ekonomskom doprinosu razvoja Brčkog.

Autorica Tamara Vijoglavin – Mančić , profesorica historije kaže da je veliki doprinos ovim projektima pružio, u okviru svoje naučno – istraživačke djelatnosti Arhiv Grada. Jevreji su tražeći spas stigli u Brčko i značajno utjecali na razvoj ovog grada, a zadesio ih je holokaust tokom Drugog svjetskog rata.

“Prema rezultatima istraživanja za ovu izložbu preko 92% Jevreja koji su živjeli u Brčkom i došli kao emigranti tražeći spas, u Brčkom su ubijeni, i to u gradu kojem su rođeni, živjeli ili su u njemu tražili spas”, navodi Ćazim Suljević, šef Službe za Arhiv Brčko distikta BiH.

Brojna jevrejska zajednica u Brčkom nekada je imala veliki značaj.

“Danas recimo nažalost u Brčkom imamo dva Jevreja, ustvari jednu porodicu jevrejsku, svi ostali su nažalost nestali tokom Drugog svjetskog rata. Tako da je s tog aspekta jako, jako bitna dokumentarna izložba koja pokazuje dokumenta i koja pokazuje život Jevreja u tim dijelovima, ali njihova stradanja u kasnije ovim eksponatima koji se nalaze”, ističe Vladimir Andrle, predsjednik Jevrejskog kulturno-prosvjetnog društva La Benevolencija.

Galerija Preporod Zenica djeluje u okviru Bošnjačke zajednice kulture Preporod. U galerijskom prostoru Sinagoge postavljeno je 29 od ukupno 37 eksponata.

“Jako nam je značajno, Galerija je široka što se tiče postavljanja izložbi i ovo je prva izložba koju radimo ove godine u okviru 120 godina obilježavanja od osnivanja Preporoda Bosne i Hercegovine”, kazala je predsjednica Galerije Preporod u Zenici Amna Sofić.

“Bošnjačka zajednica kulture Preporod kao temeljna najstarija organizacija kulture Bošnjaka, Bošnjačka kulturna matrica, ima vrlo blisku prijateljsku, bratsku, sestrinsku saradnju sa nizom organizacija i ustanova u Bosni i Hercegovini, a posebno sa temeljnim organizacijama kulture naroda Bosne i Hercegovine i hrvatskim Napretkom, srpskom Prosvetom, te jevrejskom La Benevolencijom”, ističe prof.dr. Sanjin Kodrić, predsjednik BZK Preporod BiH.

Izložba potvrđuje otvoreno multietničko društvo i kulturu BiH, kao i posjetitelji, njegujući vrijednosti Bosne i Hercegovine sa svim različitostima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno