Biznis

VIDEO: U Zenici predstavljena inicijativa za jačanje domaće proizvodnje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: U Zenici predstavljena inicijativa za jačanje domaće proizvodnje – U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona predstavljene su strateške smijernice inicijative za jačanje domaće proizvodnje i stvaranje samoodržive ekonomije BiH simboličnog naziva “Mi to možemo”, koja je na platformi Sarajevo Business Foruma (SBF) okupila grupu domaćih eksperata iz različitih oblasti.

Inicijativom se želi ojačati domaća proizvodnja te stvoriti samoodrživa ekonomija Bosne i Hercegovine, kako bi se ublažile negativne posljedice pandemije COVID-19, usljed koje se sve države okreću vlastitim tržištima hrane, lijekova i energije. Cilj je da se probudi i svijest stanovništva o potrebi kupovine proizvoda iz svoje zemlje.

“Projekt je jedan vid javno-privatnog partnerstva, gdje privatni sektor treba usko da sarađuje sa javnim sektorom. To je jedini način, u našem ambijentu, da određene stvari promijenimo na bolje. Kriza prouzrokovana Covidom-19 je velika šansa za rekonstrukciju bh. ekonomije i za reformu”, rekao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI Banke.

Napomenuo je da BiH na godišnjem nivou uveze hrane i lijekova u vrijednosti oko 2,7 milijardi KM, što je puno više nego što domaće kompanije uspiju izvesti.

“To je prevelik gubitak i krajnje je vrijeme da se okrenemo svojim proizvođačima, svojim proizvodima, da otvorimo malo bolji ambijent za svoju privredu, korporacije koje su uspješne u svijetu, a imaju probleme da se prošire u BiH. Krajnji je momenat da krenemo i u proizvodnju određenih proizvoda, koje je neophodno imati u granicama BiH”, poručio je Bukvić, istakavši da bi bh. ekonomija dugoročno mogla imati korist od situacije u kojoj se našla zbog pandemije koronavirusa.

“Ovo je velika šansa, jer svijet neće biti isti kao što je bio. Idemo u novu ekonomiju. Stabilan bankarski sektor i institucije omogućavaju da se razvija domaća proizvodnja, ali je potrebno odrediti kompanije-lidere, koje će organizirati određenu proizvodnju”, rekao je predsjednik Uprave BBI Banke.

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić rekao je da je privreda i poljoprivreda jedna od strateških odrednica u radu ove vlade te da je pandemija koronavirusa napravila pometnju i u domaćoj proizvodnji.

“Poštovali smo stav medicinske struke u borbi da se zaštiti zdravlje i životi stanovništva, a ovom prezentacijom pokazujemo da želimo slušati i stav stručnjaka iz oblasti ekonomije. Želimo jačati domaću privredu te osigurati zdravu hranu, zdravo poslovanje i, što je jako bitno za Vladu ZDK, cirkulaciju novca i punjenje budžeta. Svaka nova ideja i inovativnost je dobrodošla. Treba prepisati znanje koje može doprinijeti jačanju privrede na našem području”, istakao je Ganić, pozvavši građane da kupuju domaće proizvode koji u najvećoj mogućoj mjeri moraju zamijeniti prizvode iz uvoza.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona sagledat će inicijativu “Mi to možemo” i ukoliko budu usmjeravale i definisale određene pravce proizvodnje na području ovog kantona, primjeniti u realnom sektoru kako bi se unaprijedilo postojeće stanje te kreirala nova radna mjesta.

Direktor izvoza tešanjske kompanije AS Holding Vedad Halilović napomenuo je da je inicijativa logičan slijed aktivnosti koje treba poduzeti u ovakvim situacijama, kada je usljed pandemije u cijelom svijetu bio zabilježen trend nestašice hrane u prodavnicama, ali da nismo imali takve probleme jer BiH ima izuzetno jake kompanije koje proizvode hranu. Naglasio je da moramo ojačati domaću proizvodnju, ne samo finalnih proizvoda, nego i sirovina, kao što je pšenica, koju imamo gdje proizvoditi, uljarice i šećer.

Predstavnik kompanije Bosnalijek Ekrem Turajlić istakao je kako je farmaceutska industrija životno važna za svaku zemlju te da kao takva zaslužuje posebnu pažnju. BiH, napominje, ima pet proizvođača lijekova te se svi susreću sa istim problemom.

Inicijativa “Mi to možemo”, nakon današnjeg predstavljanja u Zenici, sutra će biti prezentirana u Banjoj Luci.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno