Zenica

VIDEO: U domovima za stare traže otvaranje za posjete uz mjere zaštite

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: U domovima za stare traže otvaranje za posjete uz mjere zaštite – Ustanove za brigu o starijim i nemoćnim mjesta su epidemiološki najugroženije društvene grupe. Razumljivo je zato da se u tim ustanovama provode i najrigoroznije mjere zaštite, uključujući i zabranu posjeta korisnicima i štićenicima ili njihovo kretanje van tih ustanova. Iskustva pokazuju da upravo te zabrane, za koje se ne zna do kada će biti nužne, kompliciraju njihovo psihofizičko stanje.

Pozne godine ne ograničavaju Džemala Imamovića da predano održava mali park u krugu zeničkog Doma penzionera sa stacionarom.

– Navikao sam raditi, i kod kuće i u Željezari. 81 mi je godina, lakše mi je dok radim, prođe mi vrijeme – priča on.

Porodica se rasula, kaže Džemal, pa je već 11 godina u ovoj ustanovi i zadovoljan je. No, ne prihvataju svi korisnici boravak u ovoj ustanovi kao Džemal, osjećaju se zapostavljeno jer nisu u krugu porodice i zato još teže prihvataju ograničenja i uvjete života koje nameće pandemija koronavirusa.

– Do ove bolesti mogli su i gosti doći, a sad je takvo vrijeme, malo je teže – kaže Džemal.

Sve je teže objasniti im, kažu u upravi Doma, da se ne mogu, kako su navikli, sretati s djecom i unucima ili da ne mogu napuštati ovu ustanovu.

– Već smo u drugom mjesecu krenuli s rigoroznim mjerama, zatvaranjem doma za posjete zbog sezonske gripe na koju se nadovezala korona. Ljudi su već pola godine, doslovno, pod ključem. Tražimo da se omogući posjeta uz održavanje fizičke distance, uz pleksiglas, uz nadzor medicinskog osoblja ili socijalnih radnika – navodi Damir Jukić, direktor JU Dom penzionera sa stacionarom Zenica.

Dobro bi im došla pomoć stručnjaka za mentalno zdravlje, kao i više zaštitne opreme i materijala za rad u trenutnim epidemiološkim uvjetima. U ovoj ustanovi zabilježen je jedan slučaj zaraze. Brzom reakcijom širenje virusa je spriječeno, no neprekidno su u zoni visokog rizika.

– Treba biti veća podrška i koncentracija kad je u pitanju i raspodjela humanitarne pomoći: maski, zaštitnih odijela, mantila, dezinfekcijskih sredstava. Sve to treba biti više usmjereno u domove za starije i nemoćne općenito u Federaciji BiH – ističe Jukić.

Dok očekuju ovu vrstu podrške u Domu penzionera sa stacionarom u Zenici nadaju se da će nadležne vlasti razumjeti zašto traže i svojevrsno otvaranje domova za posjete korisnicima i štićenicima ili njihovo kontrolirano kretanje van tih ustanova.

VIDEO PRILOG KOLEGA SA FTV ZA DNEVNIK 2 MOŽETE POGLEDATI NA:

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno