Info

VIDEO: U BiH u prosjeku 20 učenika dijeli jedan računar

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovni danas u prosjeku 20 učenika dijeli jedan računar, a 583 škole, osnovne i srednje, nemaju nijedan komad informatičke opreme – istaknuto je na konferenciji “Osmislimo obrazovanje” koju su danas u Sarajevu organizovali UNICEF i UNESCO.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Rownak Khan izjavila je da zbog toga 14.000 djece nema nikakvu priliku za digitalno obrazovanje.

– Neophodno je zajednički raditi na uvođenju jednakih prilika za digitalno učenje za svu djecu – dodala je Khan.

Rezidentna predstavnica UN-a u BiH Ingrid Macdonald podsjetila je da je u septembru 2022. generalni sekretar UN-a sazvao samit o transformaciji obrazovanja na kojem su se šefovi država, uključujući i BiH, opredijelili da obrazovanje stave na vrh prioriteta.

– To je važno za nastavnike, učenike i roditelje, a na nama je da nađemo način da zaključke te konferencije pretočimo u djelo kako bi poboljšali obrazovni sistem. Prekid u obrazovanju koji je nastao zbog pandemije COVID-19 dao je priliku da se iskoristi ono što je naučeno iz tog iskustva za poboljšanje obrazovanja – rekla je Macdonald.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Adnan Husić naveo je da je digitalizacija u obrazovnom sektoru u BiH posebno važna jer smo tokom pandemije bili naglo prinuđeni da pređemo na online sistem učenja, što je pokazalo svu važnost tehnologije u obrazovanju.

Na konferenciji je naglašeno da se mora iskoristiti moć digitalne revolucije kako bismo osigurali da kvalitetno obrazovanje postane javno dobro i ljudsko pravo, s posebnim fokusom na najmarginalizovanije.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno