Info

Amel Tuka, Tarik Filipović, Mario Knezović, Saša Magazinović i drugi poznati u kampanji protiv nasilja nad ženama

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Bosni i Hercegovini i širom svijeta svakodnevnim aktivnostima obilježava se 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, što potiče brojne žene, ali i muškarce iz javnog života da se pridruže ovoj kampanji.

U globalnim aktivnostima učestvuju institucije, nevladine i međunarodne organizacije, ali i javne ličnosti iz različitih sfera djelovanja s ciljem ukazivanja na prisutnost problema rodno-zasnovanog nasilja. Među njima su i Tarik Filipović, Amel Tuka, Mario Knezović, Ermin Sijamija i Saša Magazinović.

Nakon što je 2021. godine u BiH, pod okriljem Fondacije Friedrich Ebert pokrenuta društveno-odgovorna kampanja “Muškarci za rodnu ravnopravnost”, u kojoj su učestvovali fudbaleri, glumci, muzičari i novinari, ove godine FES BiH je – potaknut pozitivnim odjekom ranijih aktivnosti – okupio domaće javne ličnosti u zagovaračkoj kampanji “Muškarci protiv nasilja nad ženama.”

“Iako je tema nasilja nad ženama u posljednje vrijeme više nego ranijih godina prisutna u javnom prostoru, smatram da trebamo iskoristiti sve moguće resurse koje imamo kako bismo skrenuli pažnju na sve češću pojavu nasilja nad ženama, kako fizičkog tako i psihičkog, ekonomskog i političkog te potrebu adekvatnog djelovanja protiv tih pojava. Povećan broj femicida o kojima se u javnosti govori kao ‘porodičnim tragedijama’ sigurno je crveni alarm za naše društvo. Ovom kampanjom ističemo potrebu djelovanja svih aktera društva, a posebno naglašavamo koliko je važno da muškarci budu aktivno uključeni u ovu borbu. Kao društveno-odgovorna fondacija godinama pružamo podršku razvoju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i borbe protiv nasilja nad ženama”, rekla je programska menadžerica u Fondaciji Friedrich Ebert u Sarajevu Merima Ejubović, koja je uputila zahvalnost muškarcima, koji su se odazvali pozivu da daju doprinos promociji ovih poruka.

Konsultant njemačke fondacije, novinar i autor Kritike toksične muškosti, Nikola Vučić, koji je dijelom zagovaračkih aktivnosti navodi da je značaj kampanje u tome što potiče muškarce, kao najčešće počinitelje agresije, da sagledaju svoju odgovornost i daju doprinos ka eliminaciji praksi nasilja i kulturi koja nasilje opravdava.

“Iako je rodno-zasnovano nasilje iskustvo kroz koje uglavnom prolaze žene, ne što ukazuju i statistički podaci, i važno je s pažnjom slušati njihov glas, ne smijemo muškarce isključiti iz emancipacijskih procesa i politika. Doprinos muškaraca u tom smislu može biti veoma značajan i poticajan za druge”, rekao je Vučić.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno