Zločini

VIDEO: TXTV i pored zabrane nastavio sa ilegalnim radovima u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: TXTV i pored zabrane nastavio sa ilegalnim radovima u Zenici – Građevinska inspekcija grada Zenice utvrdila je da kablovski operater TXTV ilegalno širi mrežu optičkih kablova u ovom gradu. Inspekcija je naredila hitnu obustavu radova na izgradnji trase kablovskih instalacija operatera TXTV, uz izricanje prekršajnih mjera. Uprkos zabranama radovi su nastavljeni.

U nekoliko zeničkih naselja, iza stambenih zgrada ružni prizori. Grad čelika kao da su obišle krtice! Zbog svega je Službi za inspekcijske poslove grada Zenice – Građevinskoj i kumunalnoj inspekciji, podneseno nekoliko inicijativa za inspekcijski nadzor. Svi ovi prekopi javnih površina su nelegalni. Iza njih stoji kablovski operater TXTV, koji je odstupio od građevinskih projekta i odobrenja za građenje. Adekvatnu građevinsku dozvolu za radove koje izvode nemaju, a nelegalni prekopi ugrožavaju instalacije i bezbjednost Zeničana.

Anketa:
– Prvo, ružno vidjeti, pa se kupi smeće, pa ima dječice, hodaju, igraju se, past će, polomit će se!

– Pitam, hoćete li ovo ikad zakopat. Kaže, ovo je na sudu, niko ne smije ništa dirat. Daj da se to zatvori, to je stvarno ruglo, ja u to gledam, ja sam prizemno.

Rješenjem građevinskog inspektora TXTV-u je naloženo da radove obustavi. Do sada je nelegalno prekopano blizu 340 metara javne površine, tvrdi Nihad Spahić, pomoćnik gradonačelnika za inspekcijske poslove.

“Ova služba je krajem oktobra 2016. godine uputila jedan dopis – upozorenje, svim javnim preduzećima i firmama koje se bavi prekopima javne površine, na koji način mogu i šta ne mogu raditi. Nakon toga se desilo da je TXTV Tuzla dobio građevinsku dozvolu, po kojem je mogao provlačiti svoje instalacije kroz kanalizaciju javne rasvjete – samo kroz kanalizaciju, ali i ne i prekope javnih površina”, objašnjava Nihad Spahić, pomoćnik gradonačelnika za inspekcijske poslove.

 Zbog nelegalnih radova su se Službi za inspekcijske poslove žalili i građani, kaže pomoćnik gradonačelnika.

“Građevinski inspektor je donio rješenje protiv TXTV-a o obustavi radova i podnesena je prekršajna prijava koja je sad na sudu zbog toga što je prekršen član 157, pa će sud odlučiti kakve će biti sankcije”, dodaje Spahić.

Zbog nezakonitog postupanja u slučaju izdavanja urbanističke saglasnosti i odobrenja za građenje TXTV-u bi se u optuženičkim klupama mogle naći i odgovorene osobe iz Službe za prostorno planiranje Grada Zenica.

Podsjetimo, TXTV nije imao ugovor o najmu i cijenama zemljišta, već samo ugovor o nadzoru sa Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice. TXV nije dobio privremenu saglasnost za radove, niti uslovnu, već građevinsku dozvolu. Da bi firma dobila odobrenje za građenje trebala je dostaviti dokaz o pravu građenja vlasnika zemljišta, što ne može biti zamijenjeno Ugovorom o nadziranju radova sa Zavodom za prostorno planiranje.

Drugim kompanijama nije dozvoljeno da koriste cijevi gradske rasvjete za provlačenje kablova i da bez dozvola prekopavaju grad. Slučaj ilegalnog prekopavanja zeničke javne površine i dalje čeka sudski epilog.

PREUZETO SA N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno