Zenica

VIDEO: Tužilaštvo ZDK istražuje aferu u vezi pokvarenog kurbanskog mesa

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Tužilaštvo ZDK istražuje aferu u vezi pokvarenog kurbanskog mesa – Afera u vezi tri i po tone pokvarenog kurbanskog mesa u Javnoj ustanovi Dom za stara lica u Zenici i dalje se ne stišava. Prema prvim procjenama, pomenutoj ustanovi prouzrokovana je šteta u iznosu oko 40 hiljada maraka.

Da problem bude još veći, pokvareno meso je nepropisno zatrpano ili bačeno u rijeku. U sve se uključilo i Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona, koje je formiralo predmet o ovom slučaju.

Gotovo 3,5 tone kurbanskog mesa, koje su donirane Javnoj ustanovi Dom za stara lica Zenica, prethodnih dana i sedmica je bačeno u rijeku Bosnu ili zatrpano u blizini komunalne deponije Mošćanica. Razlog tome je što se meso pokvarilo i to usljed neadekvatnog skladištenja. Reagovala je i inspekcija.

“Kantonalna Uprava za inspekcijske poslove izvršila je inspekcijski nadzor u JU “Dom za stara lica Zenica”.
Veterinarski inspektor poduzet će dalje aktivnosti iz svoje nadležnosti, a u vezi informacije da su dvije tone kurbanskog mesa zakopane u zemlju na lokalitetu Mošćanica, obavijestiti nadležnu komunalnu inspekciju Grada Zenica…”, stoji u saopćenju Uprave.

Direktor Doma za stara lica Zenica Kemal Efendić, koji je i najodgovornija osoba u ovom slučaju, i dalje je nedostupan za medije, dok je predsjednica Upravnog odbora ove ustanove Jadranka Mikić, odbila dati izjavu jer, navodno, nema dovoljno informacija za medijski istup. Posljedice bi zbog nepropisnog zbrinjavanja pokvarenog mesa mogli osjetiti i građani.

“U takvim slučajevimadolazi do razlaganja tog otpada, dolazi do razmnožavanja bakterija, koje su uvijek tu negdje prisutne. U ovakvim slučajevima one se vrlo brzo razmnožavaju zavisno od temperature, a ova temperatura im zapravo i pogoduje. Može doći, prije svega, do obolijevanja životinja koje dolaze u kontakt sa tim mesom, a indirektno i stanovništva”, kaže Rusmir Goletić iz Instituta za zdravlje Zenica.

Koliko su ozbiljni problemi koje je u ovom slučaju uzrokovao nesavjesni direktor, pokazuje i informacija da se u sve uključilo i Tužilaštvo Zeničkodobojskog kantona.

“U Kantonalnom tužilaštvu ZDK u toku jučerašnjeg dana formiran je predmet u cilju provjere. Nešto više informacija imat ćemo sigurno u narednom periodu. Sada će ići provjera navoda koji su napisani u samome tekstu, nakon čega će uslijediti donošenje konkretne tužilačke odluke”, navodi glasnogovornica Tužilaštva ZDK Mirna Poljac.

Sve što se dešava u Domu za stara lica Zenica, građani i donatori posmatraju sa ogorčenjem. U Medžlisu Islamske zajednice Zenica podsjećaju da je svako postupanje sa kurbanskim mesom koje ugrožava vjersku dimenziju kurbana, sa stanovišta islamskih propisa neprihvatljivo.

 

IZVOR: Amir Džidić/BHRT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno