Posuđeno

VIDEO: Tri puta polagan kamen temeljac za hidroelektranu koja neće biti izgrađena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Tri puta polagan kamen temeljac za hidroelektranu koja neće biti izgrađena – Elektroprivreda, Strabag, Končar, EBRD – od dogovora do međusobnih razmirica prošlo je tek nekoliko godina. A od najavljene jedne od najvećih poslijeratnih investicija hidroelektrane Vranduk i ovoga puta ništa. Ugovor o izgradnji raskinut, a na terenu već mašinerija. No umjesto da gradi, uklanja urađeno. I dok su tri puta svečano polagali kamen temeljac, političari danas o propasti projekta – šute. Mještani Vranduka poručuju jasno – više nikada niko neće dobiti njihovu dozvolu za gradnju. A bez nje se ne može.

Nevjerovatan, ali istinit slučaj. Gradilište u Vranduku gdje mašine umjesto da dovoze materijal – čine upravo suprotno. Odvoze ga. U nepoznatom smjeru.

Izvođači radova Strabag – digao je ruke od gotovo 150 miliona maraka vrijedne investicije – hidroelektrane Vranduk. I izvođač Končar bio je prinuđen isto učiniti. Krajnju odluku donio je investitor, Evropska banka za obnovu i razvoj.

Naložili su obustavu radova, uklanjanje svih do sada napravljenih objekata. Vraćanja prirode u prvobitno stanje. Da se odluka provodi – jasno je na terenu. No, mještane niko ne obavještava o bilo čemu.

“Što se tiče samih mještana oni nisu bili oduševljeni samom Hidrocentralom jer su hodali mešetari jedni su govorili štetno je, jedni nisu, ali je pobijedilo na vagi ovo pozitivno, ulaganja, poslije kada Centrala proradi da bi nekakva sredstva dolazila Mjesnoj zajednici, ljudi su se bili složili s tim. I radna mjesta bi bila otvorena, ali poslije ovoga sad nema teorije više da dobiju papire. Znači već se vrši pritisak na mene kao predsjednika Mjesne zajednice ako bi došlo do tako nečeg da moramo provesti referendum, a na referendumu zna se”, poručio je Besim Begić, predsjednik Mjesne zajednice Vranduk.

Umjesto bagera – na ovom mjestu stajali su političari. Razni. Tri puta svečano položili kamen temeljac.

“Samo su se postavljali kameni temeljci, jednom ovdje, jednom dole, pa opet ovdje, znači samo su se mijenjali položaji a sve je ostalo isto sad je baš bilo ono krenulo. Jesu li se i političari mijenjali ili su i oni ostajali isti? Političari su se mijenjali od Stranke za Bosnu i Hercegovinu, Saveza za bolju budućnost, Stranke demokratske akcije, znači kako ko dođe na vlast tako postavi kamen, kako postave tako i odu”, istakao je Begić.

Posljednji put – u septembru 2016. Za razliku od današnje pustoši, na Vranduku tog dana potpuno drugačija slika. Sunčan dan, svečana odijela, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Fadil Novalić, Nermin Džindić, Fahrudin Radončić.

“Realizacija ovog projekta je značajan poticaj u razvoju Bosni i Hercegovini i ekonomskom rastu Bosne i Hercegovine, Federacije, posebno Zeničko-dobojskog kantona, a pogotovo Grada Zenice, i sve možemo posmatrati kroz upošljavanje značajnog dijela domaće radne snage”, obećao je Nermin Džindić, ministar energije, industrije i rudarstva Federacije Bosne i Hercegovine.

Sam dan nakon, Federalni premijer, Fadil Novalić izjavljuje, kako nije znao da su prethodne dvije vlasti, isto kao i oni, položile tek kamen temeljac – te poručio – ovoga puta sve je regularno. Ovoga puta gradnja neće stati. No, evidentno da i ovaj premijer nije bio u pravu. Novinar Amarildo Gutić kaže, desilo se ono na šta je portal Žurnal upozoravao – propast. Od početka, tvrdi Gutić, nije bilo građevinske dozvole, projektne dokumentacije, radovi u startu poskupili za više od 10 posto.

“Već tada je trebao investitor i svi oni koji su nadležni da vode brigu o ovom projektu reagovati, i da kažu ovako dalje neće ići, jer izgubilo se vrijeme, izgubili su se milioni i u trenucima kada bi ti radovi trebali biti pri kraju sada imamo projekat na početku. Treba pokrenuti pitanje ko je odgovoran za ovo”, napomenuo je Gutić.

Oko 700 mještana Vranduka, ne žele više da čuju za gradnju hidroelektrane. Toliko puta su, kažu, izigrani. A niko nema potrebu ni da im pojasni šta se dešava. Od Elektroprivrede niti riječi. No, nisu mještani jedini koji su ostali uskraćeni za informacije. Kao i mnogo puta do sada – bez ikakvog odgovora ove institucije na brojna pitanja koja smo uredno i na vrijeme postavili.

Prilog novinarke N1 Adise Imamović pogledajte NA OVOM LINKU



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno