Posuđeno

Online peticija i inicijativa za bolji položaj građana oboljelih od dijabetesa u BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Online peticija i inicijativa za bolji položaj građana oboljelih od dijabetesa u BiH – U BiH pokrenuta je petcija kojom se traži bolji položaj građana oboljelih od dijabetesa. Riječ je o inicijativi grupe građana oboljelih i djece oboljele od dijabetesa u BiH –„Za život sa manje boli“. Vi im možete pomoći potpisivanjem online peticije, jer je svaki potpis važan.

Grupa građana Libre BiH su sami sastavili i šalju dopise bitnim faktorima u Bosni i Hercegovini ( Federaciji BiH, Republici Srpskoj ) vezano za revolucionarnu tehnologiju kontinuiranog mjerenja glukoze (šećera) u krvi. Potpisom i podrškom ovoj incijativi dajete šansu za bolje sutra,  način kako popraviti kvalitet života dijabetičarima i njihovim porodicama, te donijeti kratkoročne i dugoročne uštede zdravstvenom sistemu. Ovo je inicijativa grupe građana oboljelih i djece oboljele od dijabetesa u BiH –„Za život sa manje boli. Kratkoročne jer postoje ozbiljne studije koje pokazuju da kontinuirano mjerenje smanjuje hipoglikemije čija su česta posljedica intervencije hitne pomoći i bolničko zbrinjavanje. Dok dugoročne skupe dijabetičke komplikacije kao što su sljepilo, amputacije i dijaliza – ne treba ni spominjati”, pojašnjavaju iz ove Inicijative.

Kroz inicijativu traži se da se građanima Bosne i Hercegovine koji boluju od dijabetesa generalno osigura pristup CGMS i fGMS tehnologiji kontinuiranog mjerenja glukoze!

Vesna Zarić, predsjednica udruženja osoba oboljelih od dijabetesa DIABETno1 iz Banjaluke kaže da se ova peticija odnosi na pokretanje inicijative “Život sa manje boli” da se senzori za kontinuirano mjerenje šećera iz međustanične tečnosti uvrste na listu fonda zdravstvenog osiguranja.

Pokušaće se javnosti i struci približiti potreba oboljelih za boljom regulacijom oboljenja koja se postiže upravo što češćim uvidom u nivoe šećera da bi se izbjeglo ili odgodilo nastajanje komplilacija koje ovo oboljenje nosi kao i potreba za što kvalitetnijim životom samih oboljelih.Potrebno je što više potpisa da bi se podigla svijest ljudi iz struke, fonda zdravstvenog osiguranja ali i šire javnosti. Oboljelima je svaki potpis bitan jer pokazuje osvještenost stanovništva za poboljšanje statusa osoba koje su oboljele od dijabetesa, takođe ukazivanje na zdrave životne navike, edukaciju o oboljenju i promociju zdravih životnih navika”, kaže za BUKU Vesna Zarić.

Ona kaže da u BiH imamo sve više oboljelih od dijabetesa i sve su češći slučajevi djece i mladih koji oboljevaju od dijabeta.

“Da bi se postizali dobri rezultati potrebno je vratiti edukacije za oboljele, kao i povećati broj trakica za mjerenje šećera ili što ova inicijativa želi da se na listu fonda uvedu nove tehnologije tj. senzori. Dijabetes koji dobija mlađa populacija je hronično oboljenje sa kojim živite cijeli život i koje traje i kad napunite 18. Vaš život i kvalitet istog zavise od edukacije, insulinske terapije, uvida u razine i kretanja šećera u krvi, ishrane i kretanja. Jedno bez drugog ne ide”, pojašnjava Vesna.

Više o peticiji i inicijativi koja već ima gotovo 8.400 potpisa možete pročitati i prijaviti se OVDJE.

Napomena: Nakon što popunite i potvrdite podatke u Online peticiju, na email koji ste upisali dobićete konfirmacijski link i TEK KAD potvrdite klikom na link smatra se da ste potpisali peticiju. Email ćete dobiti sa adrese [email protected]

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno