Sudske klupe

VIDEO: Suđenje u predmetu “Zenicatrans”- Umjesto glavnog pretresa održana statusna konferencija

Podijeli ovu vijest:

Na Kantonalnom sudu u Zenici danas je nastavljeno suđenje u predmetu “Zenicatrans” u kojem se prema optužnici Kantonalnog tužilaštva ZDK, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sa još 10 osoba tereti za krivična djela udruživanje radi činjena krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, uzrokovanje stečaja, krivotvorenje službenih dokumenata i nesavjestan rad u službi.

Suđenje u predmetu “Zenicatrans” počelo je 18. maja ročištem o izjašnjavanju o krivnji na kojem su se optuženi izjasnili da nisu krivi.

Kako je pred današnje, glavno ročište, optuženi Vahdet Drino dostavio uvjerenje da je “covid pozitivan” te istom nije pristupio, sudija Kantonalnog suda Ismar Jukić je zaključio da nisu ispunjeni svi uslovi za održavanje glavnog pretresa. Odbrana optuženih kao i sam Kasumović izrazili su negodovanje zbog uslova u sudnici jer, kako su naveli, radi se o malom prostoru a još uvijek je pandemija koronavirusa.

“Ja kući imam bolesno dijete, a znate, još uvijek je pandemija i ja ubuduće neću doći radi njenog zdravlja jer ova sudnica je ovdje jako mala”, te je dodao: “ima tu i novinara koje je dovela ova “korumpirana” tužiteljica”, kazao je Kasumović nakon čega ga je upozorio sudija Jukić.

Kako se nisu stekli uslovi za održavanje glavnog pretresa, sudija Ismar Jukić predložio je odbrani i optuženima da se danas održi statusna konferencija koja je ranije najavljena a odgođena zbog nepostojanja uslova za održavanje, te je ista danas i održana. Postupajuća tužiteljica Adina Karadža kazala je da Tužilaštvo ZDK ostaje kod svih predloženih dokaza i svih predloženih svjedoka kojih ima 46 te navedena dva vještaka.

Odbrana optuženih, konkretno advokat Edina Rešidović kazala je da je poznato kada je potvrđena optužnica ali da je naknadno utvrđeno da je ranije u optužnici navedeno 750 dokumenata, ali da su naknadno utvrdili da se radi o 12.000 stranica i dokazne građe.

“Mi nismo mogli izvršiti uvid u dokazne dokaze, a prema našim saznanjima je još najmanje 7.000 dokumenata koji se nalaze u Tužilaštvu, a da nismo u mogućnosti da obradimo. Tražimo da naredni glavni pretres ne bude zakazan prije kraja septembra jer hiljade dokumenata i hiljade dokaza moramo pribaviti, analizirati i spremno ući u glavni pretres kako se ne bi svađali oko svih pitanja”, kazala je Rešidović.

Kasumović je ponovio da je nezadovoljan uslovima u sudnici te ponudio prostoriju u vlasništvu Grada Zenica da Kantonalni sud razmotri mogućnosti korištenja te je iznio optužbe na račun tužiteljice Adine Karadže. “Jasno je da je ovo politički montirano, ja sam mlade ljude morao suspendovati. Ja imam 62 svjedoka, moj savjet je da sjednu savjetnici suda i tužiteljica šta treba izbaciti da se poslože, jer kao što smo mogli vidjeti da tužiteljica i te radnike dovodi i ovako postupa sve da bi otišla u Sarajevo na funkciju”, kazao je Kasumović nakon čega ga je sudija Jukić upozorio.

“Sud donosi riješenje da se opominje optuženi Kasumović, da ne vrijeđa postupajuću tužiteljicu riječima “..želi da ode u Sarajevo, da istu ne naziva “ona”, “njen” i slično”, izrekao je Jukić.

Najviše zamjerki preostalih advokata odbrane bilo je na uslove u sudnici uz prigovore da suđenje neće biti moguće pratiti iz dvije prostorije, što je ranije predlagala i tužiteljica Karadža zbog izvođenja brojnih svjedoka kao i na uvid u dokumentaciju Tužilaštva koji se odnose na potvrđenu optužnicu. Optuženi Edin Mehić negodovao je zbog “zadržavanja” na statusnoj konferenciji kazavši da se u sudnici drži “protiv svoje volje” jer je drugim optuženim dozvoljeno da odsustvuju a on mora da sjedi tu kao “ćuskija”, te je nastavio negodovati, ali nije napustio sudnicu.

Odbrana optuženog Besima Husakovića uložila je argumente u vezi njegovog zdravstvenog stanja. Tužiteljica Adina Karadža osvrnula se na argumente odbrane u vezi dokaznog materijala kazavši da se odbrana optuženih kod potvrđivanja optužnice nije obraćala Tužilaštvu u vezi uvida u dokumentaciju ali da po članu 61. ZKP FBiH stav 3. omogućen uvid u dokazni materijal te da su čak pojedini advokati odbrane i optuženi Edin Mehić i Vahdet Drino imali uvid i izuzeli materijal koji im je trebao te sa nema nikakvih prepreka za to ukoliko se obrate Tužilaštvu.

“Mi ništa ne radimo po svojoj volji, nego postupamo po odredbama ZKP-a, imate pravo, dođite i napravite uvid, iskopirajte šta želite. Evo da kažem na kraju i to da se braniteljica prvooptuženih nikada nije obratila Tužilaštvu s tim u vezi”, kazala je Karadža. Pred sami kraj statusne konferencije za riječ se javio Fuad Kasumović koji je zatražio da se naredno ročište ne održi do predstojećih izbora.

“Ja Vas molim do oktobra da ne održite, do izbora da to ne bude jer to “ona” i želi, jer kako su i novinari i mediji znali da me slikaju…” nakon čega ga je sudija Jukić ponovo upozorio. Također, i ostali optuženi kao i njihovi advokati tražili su odgađanje narednog ročišta do oktobra što su pravdali godišnjim odmorima, ranije preuzetim obavezama prema drugim klijentima i ostalim razlozima zbog kojih neće biti u mogućnosti prisustvovati.

“Od 13. oktobra nema ni politike ni bilo čega i pustite neka ide tada”, kazala je advokatica Edina Rešidović.

Nastavak suđenja u predmetu “Zenicatrans” na kojem bi trebalo biti održano i čitanje optužnice najavljeno je za četvrtak 13. oktobar uz dinamiku svakih 14 dana održavanja ročišta.

Autor: federalna.ba/Admir Pripoljac

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno