Ostali sportovi

VIDEO: Sportisti koji su obilježili godinu u BiH- 2021. je donijela dosta radosti ljubiteljima sporta

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon što je 2020. godine zbog pandemije koronavirusa otkazan niz velikih svjetskih takmičenja 2021. je donijela dosta radosti ljubiteljima sporta kako širom svijeta tako i u Bosni i Hercegovini. Godina koju je krunisala Lana Pudar donijevši bronzanu medalju sa Svjetskog seniorskog prvenstva.

Najboljim sportistom godine proglašen je Nedžad Husić, prvi bh. predstavnik na Olimpijskim igrama iz svijeta tekvandoa.

Na Olimpijskim igrama u Tokiju ostvario je najbolji rezultat bh. sporta na najvećoj svjetskoj pozornici. Za dlaku mu je izmakla medalja, a na kraju je zauzeo peto mjesto, što je najbolji plasman jednog bh. sportiste na Olimpijskim igrama.

Nakon evropskog srebra u seniorskoj konkurenciji u Sofiji, okitio se i zlatom na Evropskom prvenstvu do 21 godine u Tallinu. Za Nedžada najbolje tek predstoji.

Titulu najbolje sportiskinje ponijela je Jonquel Jones. Jones je također imala godinu iz snova. Blistala je u bh. dresu na Evropskom prvenstvu i predvodila košarkašice Gorana Loje do historijskog petog mjesta i plasmana u kvalifikacije za Mundobasket.

U najjačoj košarkaškoj ligi svijeta izabrana je za MVP regularnog dijela sezone, a u Evropi je osvojila Euroligu s ruskim Jekaterinburgom.

Početkom ove godine Lana Pudar proslavila je svoj 15. rođendan. Tada još nepoznato ime široj javnosti otpočelo je put koji će biti krunisan medaljom na Svjetskom prvenstvu. Redom su se nizali uspjesi. Tri medalje na Evropskom juniorskom prvenstvu. Jedna od najmlađih učesnica na olimpijskim igrama. Bronzana medalja na Svjetskom kupu te još jedna na svjetskom seniorskom prvenstvu u disciplini 200 metara delfin.

Lana je u 2021. godini popravila državne rekorde Bosne i Hercegovine u disciplinama 50, 100 i 200 metara leptir i u 25-metarskim i u 50-metarskim bazenima. Pri tome je postala vlasnica jednog evropskog juniorskog rekorda.

Čovjek koji je ostavio neizbrisiv pečat na ovu godinu u bh. Premijer Ligi jeste Nemanja Bilbija koji je u to vrijeme uspio postići čak 25 golova u svim takmičenjima. Posebno je bio impresivan prvi dio tekuće sezone gdje je Nemanja u dresu Zrinjskog na 20 utakmica postigao nevjerovatnih 18 pogodaka.

Ipak, to nije bilo dovoljno da bude pozvan u reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Bila je to tema koja je privukla pažnju sportske javnosti širom zemlje.

Petnaestogodišnji Marko Maksimović iz Doboja osvojio je završni Masters turnir u Monte Carlu. Na prostoru bivše države to je samo za rukom pošlo Novaku Đokoviću koji je istu titulu osvojio sa 16 godina. Nema sumnje da će u godinama koje slijede Marko krenuti stopama Novaka za kojeg tvrdi da mu je teniski uzor. Marko je svojim dostignućima kompletirao listu sportista koji su obilježili 2021. godinu u Bosni i Hercegovini.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno