Sudske klupe

VIDEO: Španska policija uhapsila klan iz BiH koji je pljačkao i trgovao “robljem” po Evropi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Španska policija uhapsila klan iz BiH koji je pljačkao i trgovao “robljem” po Evropi – Španska policija uhapsila je u Barceloni 16 članova bande koja je iz Bosne i Hercegovine krijumčarila žene i djecu, te ih prisiljavala da pljačkaju u podzemnoj željeznici i turističkim mjestima po Španiji, na jugu Francuske i u Italiji, objavila je u ponedjeljak policija u Madridu.

Organizacija je bila sastavljena od nekoliko obitelji, trgovala je mladim ženama i maloljetnicama, razmjenjujući ih za oko 5.000 eura po osobi, pa ih slala u različite gradove u pljačku, navela je nacionalna policija na svojoj internetskoj stranici.

Agenti su pronašli devet maloljetnica, “neškolovanih, u žalosnim higijenskim i zdravstvenim uvjetima”. One su prokrijumčarene iz BiH pomoću lažnih dokumenata, a u Španiji su džeparile u podzemnoj željeznici i frekventnim mjestima gdje je puno turista. Neke od žena bile su poslane na jug Francuske i u Italiju s istim zadatkom. Uhapšeni pripadnici bande slali su ih ondje gdje bi procijenili da mogu ostvariti najveću dobit kupujući i prodajući žene u tu svrhu.

Policija napominje kako je banda bila uspostavljena po patrijarhalnoj osnovi, odnosno na vrhu je bio muškarac koji je zapovijedao. Ispod njega su bile dvije grupe, jedna sastavljena od muškaraca, a druga od žena. Dok su muškarci bili posvećeni krađama u kojima je bila potrebna sila, kao prilikom pljački automobila, žene su nadzirale maloljetnice obučavajući ih kako džepariti. Maloljetne djevojke bi bile poslane ranim jutrom u turističke zone, a sav plijen bi davale organizaciji.

U podzemnoj željeznici su djelovale kooridinirano s podijeljenim ulogama, napominje policija. Dvije žene bi se primaknule žrtvi stvarajući privid gužve dok bi joj treća iz džepova ili torbe vadila novčanik, mobitel ili druge vrijednosti. Ona bi nakon toga u prolazu predala plijen drugoj ženi, koja bi ga predavala šefu bande, koji je određivao koliko svaki dan moraju donijeti.

Agenti su prilikom hapšenja u dvjema kućama pronašli brojne lažne dokumente, 5.000 eura u gotovini, a otkrivena su i dva automobila.

Dnevne novine El Mundo, pozivajući se na izvor u policiji, pišu da je jedan od šefova 44-godišnji Hašim Sejdić, koji se ovime bavio od 2000. godine u različitim evropskim gradovima. On je bio na čelu klana koji je s ostalim klanovima, odnosno obiteljima, razmjenjivao žene za pljačku. Sejdić je uhićen u četvrti Trinitat Vella u Barceloni 14. novembra, zajedno sa suprugom i sinom, te se od tada nalaze u zatvoru.

Novine La Vanguardia iz Barcelone napominju da su privedeni Džemila i Fado Gubić. Agenti sumnjaju da je trgovano sa šesnaestero žrtava, od beba do 17-godišnjakinja, navodi El Mundo.

Sejdić je nekoliko maloljetnika kupio pored Rima, u romskom naselju, a u Barcelonu su prevezeni redovnim trajektnim linijama, navodi El Mundo. Kupljene su od obitelji porijeklom iz Hrvatske, Makedonije i BiH, čija djeca žive u ekstremnom siromaštvu.

Posljednjih mjeseci je u Španjolskoj uhapšeno je više žena s hrvatskim pasošima prilikom pljački stanova i kuća. Osoba sa suda u Madridu, koja je zamolila da ostane neimenovana, rekla je Hini kako je ranije više grupa istog porijekla operiralo po zemlji, te da su već ranije optužene Romkinje porijeklom iz BiH.

Dvije neimenovane žene su uhapšene tokom novembra prilikom obijanja brave stana u centru Saragose, grada na sjeveroistoku zemlje, a istražni sudija im je odredio pritvor sumnjajući kako pripadaju bandi kriminalaca koja obija stanove.

Sedmicu ranije je policija u primorskom gradu Valenciji uhapsila još sedam osoba s hrvatskim i talijanskim pasošima u dobi od 16 do 22 godine, optuženih za pljačke kuća.

U avgustu su u južnim španjolskim gradovima Murciji i Cartageni bile uhapšene dvije žene s hrvatskim pasošima u dobi od 19 i 20 godina zbog sličnih pljački.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno