Zločini

VIDEO: Šokantne tuče krvavih migranata sve češće, policija nedovoljno reaguje

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Posljednjih nekoliko sedmica svjedoci smo nekoliko zabilježenih tuča između osoba koje su formalno ili neformalno “na proputovanju” kroz BiH i naš grad. Migranti, ljude koje je politička, ekonomska ili vojna situacija u njihovoj državi natjerala da krenu ka boljem životu, uglavnom ka Zapadnoj Evropi ili jednostavno žele da se “spoje” sa ostatkom porodice, uglavnom su do sada zaobilazili Zenicu, obzirom da se ne nalazi na “najbližim migrantskim rutama”.

Međutim,   kako su policijski i granični organi, pogotovo tokom pandemije, “zategli liniju” u nekim dijelovima BiH, moguće ih je sve češće vidjeti i na M17, autoputu, ali sve češće i u samom gradu.

Samo u proteklih nekoliko dana policijski bilteni, ali i svjedočanstva građana i dojave sa različitih lokacija, zabilježili su najmanje tri-četiri tuče sa krvavim ishodom između osoba koje imaju zvanični migrantski status ili do sada nisu evidentirani.

Ono što zabrinjava je djelovanje  ili nedjelovanje zeničke policije. I dok Uprava policije na nizu polja djelovanja postiže sve bolje rezultate, indolentnost zeničke policije zabrinjava. Svjedoči o tome i video objavljen na Facebooku na OVOM LINKU koji pokazuje kako kombi zeničke policije nadomak Topčić polja mirno prolazi pored veće grupe migranata, a da pri tome policajci ne reaguju.

Nema Zeničanina koji do sada ispred shopping centara, većih diskonta i radnji nisu zapamtili likove migranata koji traže pomoć. zakon je jasan da migranti ne mogu da se slobodno šeću, a još gore da borave neometano bilo gdje osim u za to predviđenim centrima.

Tuče migranata i potezanje noževa u Londži, u Travničkoj ulici, kod Drvenog mosta, na Brodi u februaru, nakon čega je jedan od migranata i preminuo, izazivanje požara u jednom od parkiranih autobusa u Novoj Zenici, samo su neki  od slučajeva registrovanih posljednjih mjeseci.

Za sada, zenička policija i njeni zvaničnici ne reaguju. Treba li (još) neko smrtno stradati ili se u ozljeđivanje i stradanje “uključiti” i domaće stanovništvo, da bi nadležni reagovali? Da li zvaničnici policije smatraju da je ugrožena sloboda neometanog kretanja gradom čak i danju, obzirom da je ova jučerašnja tuča zabilježena u po dana na najfrekventnijem mjestu u gradu?

 

U slučaju koji donosimo intervenisali su građani, nenaoružani, goloruki, koji su rastavili migrante i pružili pomoć do dolaska medicinara. Šta ako i oni budu napadnuti, a sukobi, kakve smo nedavno vidjeli u Visokom i Sarajevu, dosegnu i upotrebu vatrenog oružja? Hoće li tada biti kasno?

Pogledajte video:

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno