Zločini

MUP ZDK: rasvijetljena i zadokumentovana krivična djela izvršena od strane migranata

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

MUP ZDK: rasvijetljena i zadokumentovana krivična djela izvršena od strane migranata  – U skladu sa sugestijama i u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti Bosne i Hercegovine, te i sami svjesni težine i kompleksnosti migrantske krize, kao i rizika koji se nalaze pred nama, pogotovo ako izostane blagovremena i pravovremena reakcija, na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je u proteklom periodu sačinjen Operativni plan, kojim su predviđene pojačane aktivnosti policije na praćenju i evidentiranju migranata. Izradi i donošenju ovog plana je prethodila kvalitetna analiza kojom su obrađeni detaljni podaci i informacije prikupljeni na terenu, sa ciljem sagledavanja svih aspekata ovog problema izraženih na području našeg kantona, te mogućnosti izrade procjene i planiranja najefektnijih mjera na sprovođenju kvalitetne kontrole i praćenja kretanja migrnanata, nadzora lokacija njihovog boravka, te generalno preveniranja i sprečavanja nedozvoljenih i nezakonitih ponašanja članova migrantske populacije, a u kontekstu iskustava i poteškoća sa kojim se susreću druge policijske agencije na području Federacije BiH.

U tom kontekstu, policijski komesar Semir Šut svakodnevno održava sastanke sa svojim saradnicima i rukovodnim službenicima Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, na kojim se definišu i utvrđuju konretne radnje i pravci djelovanja u vezi aktuelne migrantske krize, kao i obaveze Uprave policije u vezi sa istom.

U smislu postupanja po Operativnom planu, a sa ciljem sprečavanja eskalacije migrantske krize na našem području, te preveniranja nezanitog ponašanja migranata, kao i generalno pružanja maksimalne lične i imovinske sigurnosti našim građanima, prvenstveno na područjima i mjestima u kojim je izraženije kretanje i boravak migranata, poduzimanju naznačenih aktivnosti se pristupilo krajnje ozbiljno i profesionalno, te su na dnevnoj osnovi ažurirane evidencije sa podacima o kontroli migranata i njihovom kretanju.

Kao rezultat naznačenih aktivnosti, u proteklih mjesec dana, na području Policijske uprave I u Zenici je zadokumetovano šest krivičnih djela izvršenih na području Grada Zenica, gdje se radilo o krivičnim djelima razbojništva, lakše tjelesne ozljede, učestvovanje u tuči i teške krađe, u kojim su u četiri slučaja žrtve, odnosno oštećeni, bili migranti, od kojih je prilikom izvršenja navedenih krivičnih djela, prema raspoloživim informacijama, otuđivan novac od strane drugih migranata, kojom prilikom su oštećeni migranti zadobili tjelesne ozljede. U samo jednom slučaju, licu P.B., iz Zenice, su nanesene lakše tjelesne povrede a kao izvršioci ovog fizičkog napada su indicirani migranti. U toku su intenzivne aktivnosti policijskih službenika na rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela i otkrivanju izvršilaca istih.

Takođe je uspješno rasvijetljena teška krađa, izvršena dana 01.07.2020. godine, u ulici Velikog sudije Građeše, u Zenici, kada su nepoznata lica ušla u unutrašnjost stana vlasništvo lica K.N., iz Zenice i tom prilikom otuđila određen iznos novca, nakit u vrijednosti od 20.000,00 KM i mobilni telefon.

Brzim i koordiniranim operativnim radom na terenu, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su istog dana, u ulici Bulevar Kralja Tvrtka I, lišili slobode lice koje se sumnjičilo za izvršenje predmetne teške krađe. Poduzetim aktivnostima utvrđeno je da se radi o licu M.A., rođenom 1992. godine, državljaninu Alžira. Prilikom lišenja slobode kod navedenog lica su pronađeni otuđeni predmeti i novac. Tokom kriminalističke obrade, navedeno lice je priznalo izvršenje krivičnog djela za koje se sumnjičilo.

U kontekstu pojačanih aktivnosti policije, samo u mjesecu junu tekuće godine, na području Zeničko-dobojskog kantona evidentirano je 247 migranata, dok je 40 migranata sprovedeno i predato u imigracione centre ili terenske centre Službe za poslove sa strancima. Od strane policijskih službenika, pored naznačenih krivičnih djela počinjenih od strane migranata, zadokumentovana su i 2 prekršaja, te 8 incidenata u kojim su učestvovali migranti.

Isto tako, efikasnim i profesionalnim postupanjem službenika Policijske stanice Visoko, uspješno je rasvijetljena teška krađa, izvršena dana 15.07.2020. godine, u Visokom, u ulici 25. aprila, kada su dva nepoznata lica, u noćnim satima, ušla u unutrašnjost kuće vlasništvo lica D.A., iz Visokog, i tom prilikom otuđila novac, dva mobilna telefona i bankovne kartice oštećenih lica. Nakon što su se vlasnici kuće probudili usljed buke i kretanja po kući, izvršioci teške krađe su se dali u bjekstvo. Efikasnim operativnim na terenu, službenici Policijske stanice Visoko su istog dana, lišili slobode lica koja su se sumnjičila za izvršenje predmetne teške krađe. Poduzetim aktivnostima utvrđeno je da se radi o licima: B.A., rođen 1992. godine, državljanin Libije i B.V, rođen 1997. godine, državljanin Alžira. Prilikom lišenja slobode, policijski službenici su kod navedenih lica pronašli otuđene predmete i novac. Tokom kriminalističke obrade, navedena lica su priznala izvršenje predmetnog krivičnog djela.

Ovdje je bitno naglasiti, da pojačanim prisustvom policije na terenu, praćenjem kretanja i lociranjem lokacija okupljanja migranata, prikupljamo potrebna saznanja, pratimo stanje na terenu, te razmjenjujemo prikupljene informacije sa drugim agencijama za provođenje zakona, kako bismo mogli brzo i adekvatno reagovati na sve situacije i izazove, te kako bismo svim našim građanima pružili i osigurali maksimalnu ličnu i imovinsku sigurnost.

Itekako svjesni kompleksnosti situacije u vezi aktuelne migrantske krize, koja se nažalost svakim danom usložnjava, intenzivirali smo naše djelovanje, u okviru kojeg ostvarujemo svakodnevnu međuagencijsku saradnju, te krajnje ozbiljnim i proaktivnim pristupom odgovaramo i reagujemo na sve sigurnosne izazove, što potvrđuju naši rezultati u radu. Populističke pokušaje da se fizički incidenti i tuča dvije osobe na ulici dovode u kontekst visokih sigurnosnih rizika, bez namjere da umanjujemo dimenziju tih događaja, apsolutno ne prihvatamo i ne smatramo ih ozbiljnim, te potvrđujemo našu predanost da svim građanima Zeničko-dobojskog kantona budemo garant lične i imovinske sigurnosti, kao što smo to i dosad bili.

Odsjek za odnose sa javnošću, analitiku i planiranjeStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno