Politika

VIDEO: Skupština ZDK protiv davanja plakete vareškoj firmi

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zvuči nevjerovatno, ali da biste postali postali funkcioner u izvršnoj vlasti u Zeničko-dobojskom kantonu, ne morate imati ni osnovnu školu. Nastojanje zastupnika opozicione SDA da se ta zakonska mogućnost izmijeni nije dobilo podršku aktuelne većine. Bez podrške na današnjoj sjednici Skupštine ZDK-a ostao je i prijedlog da kompanija Adriatic Metals BH za Dan kantona dobije javno priznanje.

Prema aktuelnom Zakonu o Vladi Zeničko-dobojskog kantona, nisu propisani jasni kriteriji o stepenu stručne spreme koju moraju imati ministri i premijer. Poučeni ranijim iskustvima kad su imali vlast u svojim rukama, iz sada opozicione SDA predložili su izmjene zakona.

“Premijer i ministar može biti neko ko nema ni jednog razreda osnovne škole. Moja intencija je bila da probamo minimum minimuma napraviti, a taj minimum je da bar ministar odnosno premijer i ministri moraju imati bar višu stručnu spremu”, ističe SDA-ov zastupnik Fahrudin Čolaković.

Njegov stranački kolega u Skupštini Mirnes Bašić napominje kako zakoni o vladi TK-a ili KS-a imaju kriterije o stručnoj spremi: “Ja bih ovdje uveo i ljekarsko uvjerenje i staž – svašta bih uveo od kriterija”.

Prijedlog, ipak, nije dobio podršku većine baš kao što nije dobio ni pozitivno mišljenje Ministarstva za pravosuđe i upravu jer prema istom – zakon nije provodiv.

“Uzimajući u obzir da su predlagači zakona imali mogućnosti u prošlim mandatima, kolega je bio dio vlade dva mandata – postavljamo pitanje što je to sada uradio. Mislim da to više ima političku konotaciju nego suštinsku”, kaže DF-ov Goran Bulajić.

Pred zastupnicima se našli su se i prijedlozi za dodjelu javnih priznanja povodom Dana kantona. Među brojnim i prijedlog za dodjelu plakete kantona privrednom društvu Adriatic Metals BiH.

“Iz Vareša je došlo 13 prijedloga za Adriatic Metals – to je jedina kompanija koja bi bila predložena za plaketu za društvenu djelatnost i doprinos razvoju privrede ZDK-a”, navela je Mensura Beganović, predsjednica Odbora za javna priznanja ZDK-a.

No, brojne reakcije ekoloških udruženja, koja su se oštro usprotivila za dodjelu priznanja Adriatic Metalsu, naišle su i na podršku većine zastupnika. 19 suzdržanih i tri protiv jasno su poručili da investitori iz Vareša ove godine neće dobiti priznanje, dok su zastupnici NiP-a bili suprotnog mišljenja.

“Stav sredina na kojima obitava ta kompanija je da joj se dodjeli plaketa jer iste te bi sredine otišle u nestanak. Tim ljudima je od velikog značaja sama mogućnost upošljavanja, ostanka mladih. Ako ima bilo šta nelegalno, mi ispred NiP-a pozivamo institucije da istraže”, poručuje Harun Čolić.

Predsjednik Kluba SDP-a Damir Memić podsjetio je na veliki broj dopisa ekoloških udruženja u kojima se ukazuje na kršenje brojnih konvencija: “S obzirom na to da je Federalno ministarstvo okoliša naložilo inspekcijski nadzor nad najvećim zagađivačima, među kojima se navodi i ta firma, smatramo da treba sačekati”.

Kako je gotovo identičan prošlogodišnji prijedlog za dodjelu priznanja kompaniji Arcelor Mittal nakon reakcija ekologa odbijen, baš kao i ovogodišnji za Adriatic Metals, očigledno je da građanski aktivizam ima utjecaj na donosioce odluka u ovom kantonu.

federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno