Ljudi

VIDEO: Školovano neznanje je naša najveća bolest – Juraj Neidhardt

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Čovjek, čiji je rad uveliko odredio izgled našeg grada, nerijetko je zapostavljen u knjigama i udžbenicima iz kojih uče mlade generacije. Zato smno tu da vas upoznamo, a neke podsjetimo ko je bio čuveni Juraj Neidhart. Profesor i akademik Najdhart projektovao je i prvi Generalni urbanistički plan Zenice, 1955. godine, a u kome su se nalazili brojni objekti koji će se pojaviti tek godinama poslije… Hvala ekipi Video arhiva na ustupljenom materijalu – JURAJ NEIDHARDT – VELIKAN BOSNE I HERCEGOVINE I ČOVJEK ISPRED VREMENA.

Juraj Neidhardt (15. oktobra 1901 – 13. jula 1979) bio je arhitekt, teoretičar i pedagog, sintetičar tradicionalnih elemenata i savremenih dostignuća građevinarstva i arhitekture Bosne i Hercegovine. Neidhardt je došao 1930-tih u Bosnu iz Le Corbusierovog ateljea, a na poziv arhitekta Dušana Grabrijana.

Bio je član Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine. Juraj Neidhardt je svojim tekstovima objašnjavao svoju ideju o nastanku bosanskog pola svjetske savremene arhitekture a projektantskim idejama i ilustracijama je dopunjavao svoje tvrdnje. Neidhardt je iz Grabrijanovih postavki izvlačio prekovremenske vrijednosti arhitekture.

Njegovo daljnje djelovanje bilo je sublimirano u brojnim natječajnim i drugim radovima – sintezi univerzalnog i regionalnog, uvijek čisto stojeći na pozicijama moderne arhitekture. Tokom 1938. godine bio je zaposlen u preduzeću “Jugočelik”, u čiji sastav su ušli i: rudnici željezne rude i Željezara u Varešu.

Tada je započeo projektiranje i izgradnju radničkih naselja u rudarskom bazenu Srednje Bosne (Zenica, Vareš, Ilijaš, Breza, Kakanj i Ljubinja). Oblikovao je radničke kuće, od čije dispozicije, opreme i okoliša je očekivao da utemelji kulturu stanovanja jedne cijele generacije prema poznatom sloganu da ljudi grade kuće – a kuće grade ljude.

Tokom studiranja u Beču na Akademiji likovnih umjetnosti (1920 – 1924) ili za vrijeme rada u bečkom ateljeu čuvenog arhitekta Petera Behrensa Neidhardt je izradio vrlo inovativan projekt za aerodrom. Juraj Neidhardt, zajedno sa prof. Grabrijanom i uz suradnju sa Hamdijom Kreševljakovićem, kreirali su jednu od najznačajnijih knjiga o arhitekturi i urbanizmu BiH – Arhitektura Bosne i Put u Savremeno



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno