Politika

VIDEO: Saopćenje za javnost Boris Britvar- Izgradimo istinski sportski grad

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Saopćenje za javnost Boris Britvar- Izgradimo istinski sportski grad – Zenica ima bogatu sportsku prošlost, a također se možemo pohvaliti za bosanskohercegovačke uslove solidnom sportskom infrastrukturom. Međutim, dani ponosa i slave zeničkog sporta i sportske infrastrukture su nažalost odavno iza nas i već godinama sport u Zenici nezaustavljivo propada. Ne treba posebno napominjati da sport danas ima važnu ulogu u svim područjima ljudskog života.

Sport je danas medij kojim se šire poruke mira, jednakosti i prijateljstva među ljudima, a također predstavlja i motor razvoja brojnih djelatnosti u lokalnim zajednicama, pod uslovom da je uspostavljen kvalitetan sistem zasnovan na jasnom i utemeljenom strateškom planiranju.

Grad Zenica ima dobre preduslove za kvalitetan razvoj masovnog i amaterskog, ali i profesionalnog sporta u svim disciplinama. Međutim, osnovni nedostatak sporta i sportskih kolektiva na području Zenice je nedostatak organizovanog i sistemskog rada, adekvatno podržanog od strane lokalne zajednice. Zbog toga je osnovni preduslov izrada kvalitetne strategije razvoja sporta (amaterskog i profesionalnog) u Zenici za period od 10 godina sa tačno definisanim ciljevima, metodologijom i zaduženjima, sadržajem i obimom sportskih djelatnosti koje se finansiraju, odnosno sufinansiraju, razvojnim i stručnim zadacima u sportu, nosiocima razvoja i mjerama kontrole realizacije.

Potrebno je izgraditi bar jednu sportsku dvoranu raspoloživu za cjelodnevno korištenje, odvojenu od školske ili visokoškolske ustanove, za obavljanje trenažnih procesa i odigravanje utakmica prema ukazanoj potrebi. Također, potrebno je izgraditi bazen koji je neophodan gradu radi razvoja plivanja kao bazičnog sporta, ali i različitih vidova aktivnosti u vodi (škola plivanja, rekreativno plivanje, terapijsko plivanje, itd.) i pokrenuti projekat izgradnje nacionalnog stadiona „Bilino polje“.

Potrebno je osnovati sportsku akademiju grada Zenice koja bi omogućila boravak i školovanje talentovanim pojedincima s područja ZDK u našem gradu uz obavezu treniranja i nastupa u određenim klubovima, i za selekcije shodno uzrastu.

Neophodno je organizirati rad na kontinuiranom edukovanju kadrova u sportu i uključivanje stručnih lica u sportske klubove na osnovu Zakona o sportu BiH i Zakona o sportu ZDK.

Maksimalno uozbiljiti rad svih klubova na području grada, a posebno onih koji spadaju u sportove od interesa ili značaja za lokalnu zajednicu, te odrediti parametre za njihovo dalje djelovanje.

Sportski turizam je najbrže rastući model turizma i od davnina je prepoznat kao stabilizirajući faktor u vrijeme visoke društvene i ekonomske nestabilnosti. Njegovi efekti spajaju ljude i kreiraju nova partnerstva, te razvoj ekonomije, infrastrukture, društvenih događaja i duha.

Za kraj da Boris Britvar Vama postavi par pitanja:

Zenica ima klube skoro iz svih vrsta i oblasti sporta.

Da li ste Vi koji ste osnovali ove sportske klube i treneri koji radite u sportskim klubovima ZADOVOLJNI?

Da li ste bili zadovoljni do 2016. godine?

Da li ste zadovoljni od 2016. godine?

Da li želite iste uslove i do 2024. godine?

Do Vas je!

Zenica zna, želi i može bolje!

S poštovanjem,

Boris Britvar

kandidat za gradonačelnika Grada Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno