Info

VIDEO: Protest radnika zeničkog “21. decembra” ispred Elektroprivrede BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protest radnika zeničkog “21. decembra” ispred Elektroprivrede BiH  – Bivši radnici Ugostitetljsko trgovačkog preduzeća „21 Decembar“ iz Zenice, koje je 2014. otišlo u stečaj, danas su stigli u Sarajevo, gdje ispred sjedišta Elektroprivrede BiH, traže rješavanje njihovih zahtjeva. Radnici kažu da su prevareni, jer ih Rudnik Zenica nije zaposlio a od 2014. godine nisu im uplaćeni ni doprinosi. Ukoliko im se niko od nadležnih ne obrati, proteste planiraju nastaviti ispred zgrade Federalne vlade.

“21. Decembar” kao ugostiteljsko preduzeće ranije je poslovalo u okviru RMU Zenica. Nakon rata preduzeće je izdvojeno, a 2006. godine kao njegov osnivač postala je kantonalna vlada. Do 2010. uspješno se poslovalo nakon čega dolazi do sunovrata i stečaja 2014. godine.

Od 47 radnika 29 je otišlo u penziju ili su zaposleni u rudniku, dok za 18 radnika status još uvijek nije riješen, a od 2014. godine nisu im uplaćeni ni dopinosi. Sporan je hotel “Rudar” gdje su radili, a koji je zenički Rudnik stavio pod hipoteku, pa tako ni radnici ne mogu ostavriti svoja prava. Radnici kažu da su prevareni, jer ih Rudnik Zenica nije zaposlio. Iz Rudniku Zenica poručili su da nemaju nikakvu obavezu prema nezadovoljnim radnicima.

Pogledajte video BHRT-a:

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno