Info

Leadership Award dodijeljena predsjedniku Haškog suda Carmelu Agiusu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Leadership Award dodijeljena predsjedniku Haškog suda Carmelu Agiusu – Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius održao je danas u Domu Oružanih snaga BiH predavanje studentima Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini o radu i rezultatima ovog suda proteklih godina.

Sudija Agius boravi u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini tokom koje će sa predstavnicima bh. vlasti razgovarati na temu naslijeđa koje MKSJ ostavlja iza sebe, te učestvovati na konferenciji pod nazivom “Dijalozi o naslijeđu MKSJ” koja se održava od 22. do 24. juna u Sarajevu.

Tokom svog obraćanja studentima Američkog univerziteta u BiH sudija Agius je skrenuo pažnju na to da mladi moraju aktivnije učestvovati u kreiranju politika i pozitivnije klime u cijeloj državi, da promjene moraju početi u BiH a ne čekati rješenje Evropske unije.

“Kako vam može pomoći Evropska unija kada u manjim gradovima imate škole sa tri različita udžbenika. Vi znate ko je odgovoran na sve ovo, ja vam to ne mogu reći. Ono što vam mogu reći je da vi morate izgraditi budućnost. Kako to uraditi, ja ne znam, ja ne živim ovdje, ali ne očekujte da Evropska unija dođe i kaže da morate pocijepati takve udžbenike, da morate ujediniti škole i prekinuti etničku netrpeljivost.”, poručio je sudija Agius.

Studenti su iskazali veliko interesovanje za temu, te je nakon predavanja sudija Agius odgovarao i na brojna pitanja.

Nakon predavanja studentima, predsjednik Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini Denis Prcić dodijelio je predsjedniku MKSJ Leadership Award za veliki trud uložen u dosadašnji rad suda.

Sudija Carmel Agius je aktuelni predsjednik Međunarodnog suda, a na tu funkciju su ga izabrale njegove kolege sudije 21. oktobra 2015. Od 2011. do 2015. obavljao je dužnost potpredsjednika MKSJ, a također je i sudija Žalbenog vijeća MKSJ i MKSR. Prvi put je izabran za sudiju Međunarodnog suda 2001. a mandat mu je obnovljen 2004. godine. Od 2003. do 2010. bio je predsjedavajući sudija u Pretresnom vijeću II MKSJ. Prije nego što je izabran za sudiju Međunarodnog suda, sudija Agius je bio viši sudija Apelacionog suda Malte i Ustavnog suda Malte.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno