Info

VIDEO: Profesor Huseinspahić o napadima na vjernike Bošnjake

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Profesor Huseinspahić o napadima na vjernike Bošnjake- Sve smo više svjedoci šovinističkih izjava pojedinaca i napada na vjernike Bošnjake.

Jer izgleda da danas niko ne može biti Bošnjak koji ide u džamiju, a da ga pojedinci ne vežu za jednu političku partiju. Pitanje je sada trebaju li se stidjeti toga ili, možda, kriti da su vjernici. Ajdin Huseinspahić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, kaže da se pokušava obesmisliti jedan slobodan život vjernika i korištenje političkih prava u savremenom društvu.

Muslimani kao vjerska grupa ne smetaju. Ne samo u BiH, nego i u svijetu. Ali muslimani kao osvještena grupa i kao neko ko upravlja društveno političkim procesima smetaju, kako u svijetu, tako i u BiH. U BiH dolazi do izražaja naročito u 20. vijeku.

Međutim, da ne smetaju samo muslimani, nego smeta posebnost Bosne i Bošnjanja koji žele upravaljati svojom državom svjedoči naša povijest. Samo zahvaljujući diplomatskom akcijom Bana Kulina smo uspjeli to spriječiti. Ta sudbina Bosnu prati vijekovima, evo i dan danas. Ja ne bih ovdje apostrofirao na to da smetaju vjernici generalno, baš bih se fokusirao na muslimane koji su politički osvješteni, koji su preživjeli genocid, naravno uz prijetnje koje su tada izrečene muslimanima da će nestati vrlo jasno, mislim da te prijetnje poprimaju drugi oblik. Važno je te prijetnje uočiti na vrijeme i da reagujemo i da svijet upozorimo da se nešto tako dešava. Samo dostojanstveno i na bazi istine. Kazati ono što mislimo i što osjećamo i osuditi izjave onih koji su očigledno još uvijek pod nekom ksenofobijom.

Autor: HAYAT



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno