Biznis

VIDEO: Problemi “Zenicatransa” – Autobuska stanica i dalje blokirana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Obustava rada i blokada autobuske stanice, koju su blokirali radnici Javnog komunalnog preduzeća “Zenicatrans-prevoz putnika” iz Zenice, ulazi u sedmi mjesec. Radnici su odlučni da istraju u borbi za ostvarivanje radničkih prava, dok je vlasnik preduzeća, Grad Zenica, najavio stečaj ovog javnog preduzeća. Istovremeno, Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona vodi tri istrage vezane za “Zenicatrans”.

Autobuska stanica u Zenici i dalje je blokirana. Radnici Javnog komunalnog preduzeća “Zenicatrans-prevoz putnika” sedmi mjesec traže od lokalne vlasti da riješi njihovo pitanje. Ključni zahtjevi su, navode u Sindikatu, ostali isti kao i prvog dana obustave rada.

“Tražimo svoja osnovna radnička prava, tj. pravo na rad, ili pravo da se namire radnici i da se uradi od preduzeća šta Gradska uprava, gradonačelnik i gradski vijećnici žele”, istakao je Huso Sarvan iz Sindikata JKP “Zenicatrans-prijevoz putnika”.

Iako je početkom mandata najavljivao oporavak i stabilizaciju preduzeća, na jednoj od posljednjih sjednica Gradskog vijeća aktuelni gradonačelnik Zenice iznio je plan Gradske uprave za ovo preduzeće. Preduslov za to je održavanje Skupštine, koja je najavljena za početak narednog mjeseca.

“Trenutno nema ni nadzornog odbora, neće niko, nema direktora i ja ću na toj skupštini dati upute, proglasiti stečaj i da ljudi idu na biro rada”, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Odlazak na biro i napuštanje preduzeća bez prethodno ispunjenih svih navedenih obaveza prema njima, radnici Zenicatransa, kažu, neće dopustiti. U preduzeću je trenutno zaposleno oko 90 radnika.

“Radnici ‘Zenicatransa’ sa prostora autobske stanice neće izaći dobrovoljno sve do onog momenta dok im se ne izmire njihova dugovanja, iz razloga što ‘Zenicatrans’ i radnici nemaju stečajne mase iz koje bi se mogli naplatiti”, rekao je Hazrudin Bilić, radnik JKP “Zenicatrans-prevoz putnika”.

Radnici najavljuju i nastavak pravne borbe nakon nepravosnažne presude Općinskog suda u Zenici da je štrajk nelegalan, te da moraju napustiti Autobusku stanicu. Napominju da je ista presuda već jednom poništena na Kantonalnom sudu što očekuju i nakon žalbe koja je u pripremi. Istovremeno, nakon prijave predsjedavajuće i dva člana Radnog predsjedništva Gradskog vijeća, Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona zatražilo je određenu dokumentaciju vezanu za odluke o “Zenicatransu”.

“Kriminalistički odjel policije je od nas tražio dokumentaciju. Mi smo predali zahtjev za dokumentacijom sekretarski Gradskog vijeća, još nismo dobili, pa i to je moguće, čim je dobijem, po zakonu je nadam se moramo dobiti, mi ćemo je proslijediti tužilaštvu”, naglasila je predsjedavajuća Gradskog vijeća Zenica Diana Bešić.

Osim ovoga, za BHRT je potvrđeno da su u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona formirana još dva predmeta u vezi sa “Zenicatransom”. Odnose se na prijavu Sindikata i radnika protiv svih odgovornih u periodu od protekle četiri godine zbog zloupotrebe položaja i nesavjesnog rada, te na prijenos vlasništva nad autobuskom stanicom sa ovog preduzeća na Grad Zenica.

BHRTStrogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno