Zenica

VIDEO: Premijer Bašić – Odgovoriti ćemo na izazove pandemije i doprinijeti poboljšanju standarda građana

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Prijedlog budžeta Zeničko-dobojskog kantona u visini od 438 miliona KM, što predstavlja povećanje budžetskog plana za 18 miliona maraka u odnosu na rebalansirani budžet za 2021. godinu.

Premijer Mirnes Bašić zahvalio je svim zastupnicima koji su glasali za budžet, naglasivši da će i u trećoj pandemijskoj godini u fokusu budžeta biti strateški sektori zdravstva, privrede i poljoprivrede. Naveo je da je budžet za privredu povećan za 4 miliona i iznosi 10 miliona KM, povećana su izdvajanja za poljoprivredu, a budžet MUP-a veći je za 6 miliona KM.

Novina u budžetu je finansijsko i operativno razdvajanje Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije od 1. januara, shodno izmjenama Zakona o unutrašnji poslovima ZDK, a predviđeno je i formiranje Ureda za borbu protiv korupcije koji će se baviti prevencijom i borbom protiv korupcije. Povećanjem osnovice sa 300 na 330 KM, predviđeno je povećanje plata za 10 posto zaposlenima u policiji te državnim službenicima i namještenicima u pravosušu i javnoj upravi.

-Vjerujem da ćemo kroz budžet i Program rada Vlade adekvatno odgovoriti na sve izazove u ZDK-u, kao što smo to radili prethodne tri godine mandata te da ćemo doprinijeti poboljšanju standarda života građana – rekao je premijer Bašić.

Ministar finansija Josip Lovrić rekao je da su porezni prihodi planirani u visini od 307 miliona KM i veći su 4 posto od poreznih prihoda ostvarenih u 2021. godini, dok su neporezni prihodi zadržani na nivou 70 miliona KM.

Naveo je da u budžetu nije planirano povećanje prihoda po osnovu Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, ali da očekuje da će tokom 2022. godine Parlament FBiH donijeti izmjene navedenog zakona u smislu pravednije raspodjele javnih prihoda koja se trenutno vrši na štetu industrijskih kantona kao što je ovaj kanton.

Press služba ZDK



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno