Zenica

Saopćenje Gradske uprave Zenica: Svečanost useljenja 62 porodice u novoizgrađeni stambeni objekat

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U zeničkom naselju Radakovo održana je svečanost povodom useljenja 62 porodice u novoizgrađeni stambeni objekat. Objekat je izgrađen u okviru realizacije Projekta CEB II – „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“.

Stambene jedinice osigurane su po sistemu neprofitnog socijalnog stanovanja, a korisnici su porodice koje su koristile kolektivni ili alternativni smještaj iz kategorije socijalno osjetljivih porodica. Za realizaciju Projekta CEB II – „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“ osigurana su kreditna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe za zatvaranje 121 kolektivnog centra na području Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost podprojekta u Gradu Zenica iznosila je 3.480.275 KM, od čega je 2.400.275 KM osigurano iz kredita Razvojne banke Vijeća Europe, a 1.080.000 KM osigurano iz budžeta Grada Zenica.

„Sretan sam što ste smještaj iz kolektivnih centara zamijenili novim stambenim jedinicama i dobili uslove za život dostojan čovjeka. Zahvaljujem se donatorima projekta. U planu je da zatvorimo sve kampove za smještaj u Zenici. Uskoro počinje izgradnja još jedne stambene zgrade ovakvog tipa“, rekao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Za vodeću instituciju Projekta CEB II imenovano je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, dok je implementacija Projekta za područje Federacije BiH povjerena Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica.

„Ovo je jedan od najvećih podprojekata koji se realizira u okviru Projekta CEB II. Na području Zeničko-dobojskog kantona u planu je izgradnja 137 stambenih jedinica u općinama Tešanj, Maglaj i u Gradu Zenica. U Zenici je preostala izgradnja još jednog objekta i to u naselju Klopče sa 69 stambenih jedinica. U toku je izrada tenderske dokumentacije za ovaj podprojekat. Grad Zenica je dao veliki doprinos za izgradnju stambenog objekta u Radakovu“, kazala je Azra Smječanin, projekt menadžerica.

U sklopu Projekta CEB II predviđeno je da se obezbijedi 2.600 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta u 45 općina i gradova u BiH.

„Nadam se da će ove 62 porodice koje su uselile u stanove trajno riješiti svoje stambeno zbrinjavanje. Želim da se zahvalim svim učesnicima u realizaciji ovog projekta. Ovo je jedan od najznačajnijih projekata koji se provodi u Bosni i Hercegovini i do sada smo u okviru ovog projekta na području cijele države izgradili preko 800 stanova i uselili isti broj korisničkih porodica. U toku je izgradnja preko 700 stanova. Nadamo se da ćemo do kraja 2023. godine završiti kompletan Projekat u BiH“, istakla je Edina Imamović, koordinatorica projekta Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja.

Brojni sretni i zadovoljni korisnici prisustvovali su današanjoj svečanosti i nisu krili odušljenje što će useljenjem u nove stanove dugoročno riješiti stambeno pitanje.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno