Biznis

VIDEO: Potpisani ugovori o odobravanju sredstava za izgradnju poslovnih zona u Brezi, Maglaju i Varešu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Zlatko Jelić potpisao je s predstavnicima općina Breza, Maglaj i Vareš ugovore o odobravanju sredstava za izgradnju poslovnih zona.

Jelić je rekao da su rebalansom kantonalnog Budžeta za poslovne zone izdvojena dodatna sredstva od milion KM, od čega je Vlada prošle sedmice odobrila 860.000 KM za uređenje poslovnih zona u šest općina, i to Usora, Tešanj, Vareš, Doboj Jug, Maglaj i Breza.

-Ministarstvo gospodarstva je prošle godine lokalnim zajednicama odobrilo sredstva za izradu projektne dokumentacije i većini tih općina smo ove godine, kroz dva jana poziva, odobrili sredstva za uređenje poslovnih zona. To govori da sistemski radimo posao i planski razvijamo sve općine u ZDK – rekao je Jelić.

Naglasio je da su Vlada i resorno ministarstvo od 2016. godine u poslovne zone investirali 7 miliona KM, a od 2009. godine, kada je pokrenut projekt podrške izgradnji poslovnih zona, za ovu namjenu je izdvojeno ukupno 10 miliona KM.

Najavio je da će do kraja sedmice biti potpisani ugovori s načelnicima općina Usora, Doboj Jug i Tešanj.

Prvu poslovnu zonu formirala je i Općina Breza, a nakon nedavne izrade zoning-plana u toku je uređenje potrebne infrastruktureu PZ “Šaš”. Općinski načelnik Vedad Jusić zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu na pomoći i podršci u stvaranju boljeg ambijenta za privlačenje investicija.

-Ovakvi projekti u najveće obimu utiču na razvoj naših lokalnih zajednica, a samim tim i na naš ZDK. Na ovaj način stvaramo uslove za investicije, otvaranje novih radnih mjesta, veće javne prihode i bolji standard svih naših građana – rekao je Jusić.

Općina Vareš treći put dobija sredstva za izgradnju poslovnih zona, a iznosom od 150.000 KM značajno će unaprijediti infrastrukturu u PZ “Kram”.

Općinski načelnik Zdravko Marošević zahvalio je Vladi i resornom ministarstvu što su prepoznali značaj izgradnje poslovnih zona, kao i politiku ravomjernog razvoja koja svakoj lokalnoj zajednici pomaže stvaranju povoljnijeg ambijenta za investiranje, otvaranje novih radnih mjesta i poboljšanje uslova života svih građana.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno