Biznis

U FBiH će se provoditi popis poljoprivrednih gazdinstava, prvi nakon više od 60 godina

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Federalni zavod za statistiku će u periodu od 15. do 30. oktobra ove godine provesti pilot projekat popisa poljoprivrede, a obuhvatit će oko 8.700 poljoprivrednih gazdinstava u svih deset kantona u Federaciji BiH.

Na poslovima provođenja pilot popisa bit će angažovano 80 popisivača putem studentskog servisa.

Popisivači će proći potrebnu edukaciju u skladu sa Zakonom o statistici Federacije BiH, a svaki popisivač će biti upoznat s odredbama zakona koji se odnose na upotrebu, povjerljivost i zaštitu ličnih podataka.Svi anketari će sa Federalnim zavodom za statistiku potpisati izjavu o povjerljivosti.

Krucijalan značaj pilot popisa ogleda se u tome što će nakon njegove realizacije i analize dobijenih podatka biti moguće pristupiti finalizaciji metodologije, pravnog okvira za popis, planiranju budžeta, organizaciji načina rada na terenu i osiguranju svih ostalih preduvjeta za realizaciju sveobuhvatnog popisa poljoprivrede koji se planira obaviti 2023. godine.

Statistika poljoprivrede je važno statističko istraživanje za strategijsko planiranje i razvoj sektora poljoprivrede jer će dati jasan uvid u stvarno stanje u tom sektoru i to od broja domaćinstava, raspoloživih poljoprivrednih površina, strukture posjeda, kvaliteta zemljišta, starosti mehanizacije i drugih podataka važnih za analiziranje stanja i potencijala, kao i planiranja razvoja poljoprivrede i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini.

Pilot projekat će se istovremeno provesti u Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko u skladu sa zajednički utvrđenom metodologijom na nivou BiH koja je donijeta u saradnji sve tri statističke institucije i to Agencije za statistiku BiH, Federalnog zavoda za statistiku i Republičkog zavoda za statistiku RS, a koja je bazirana na normama i standardima Statističkog ureda Evropske unije (EUROSTAT).

Bitno je napomenuti da je zadnji sveobuhvatni popis poljoprivrede u bivšoj Jugoslaviji, a samim tim i u BiH, proveden 1960. godine.

Autor: klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno