Kultura

VIDEO: Poklon pjesma za sve koji vole Zenicu- Ponosim se što sam iz Zenice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Poklon pjesma za sve koji vole Zenicu- “Ponosim se što sam iz Zenice” – Povodom promocije novog aranžmana jedne pjesme o Zenici, za naš portal govorio je Nisvet Abdulović, vođa Rima benda iz Zenice.

“Posebna mi je radost da nakon sinoćnje promocije pjesme na KALMAN RADIJU zvanično promovišemo pjesmu PONOSIM SE ŠTO SAM IZ ZENICE, koju smo uradili u jednom novom muzičkom aranžmanu, i na našem najjačem zeničkom portalu ZENICABLOG.

Inače ova divna pjesma o ljubavi prema Zenici nastala je davne ratne 1993.godine. Autor teksta je poznati glumac BNP rahmetli Salko Avdić, autor muzike i aranžmana Ahmet Šabić. Nekada su pjesmu izvodili članovi Umjetničke čete 3.korpusa Armije RBiH, Nusreta Kobić i Omer Mekić.

Pjesma je skoro pa otišla u zaborav. Jednostavno turbo folk i ova instant muzika brišu tradiciju i vrijednosti.

Nedavno, zahvaljujući ideji mog prijatelja i istaknutog društvenog aktiviste i javnog radnika Jasmina Duvnjaka pokrenuli smo aktivnosti sa namjerom da se pjesma uradi u jednom novom savremenijem aranžmanu. Za ovo novo ruho zahvaljujem se kolegi autoru muzike i aranžmana Ahmetu Šabiću, kolegi koji je sa mnom ovo odsvirao Jasminu Bati Mutnici, te novim izvođačima poznatom zeničkom kantautoru profesoru Sajidu Jusiću i profesorici Jadranki Tepić.

Još jednom se zahvaljujem našem Zeničaninu Jasku Duvnjaku na ideji, te dobrim ljudima koji su podržali ovaj mali muzički projekat, a to su zenički ugledni privrednici Mirsad Čizmo i Suad Kaknjo, te prof.dr. Nezir Pivić.

Neizmjerno sam sretan kao vođa Rima benda i član Umjetničke čete 3.korpusa da smo ovu divnu ljubavnu pjesmu o našoj lijepoj Zenici oživjeli. Za razliku od Sarajeva, Mostara ili Banjaluke, vrlo malo je pjesama o Zenici. One koje postoje su lijepe i rado se pjevaju. Zanimljivo, obično se u njima pjeva o dimnjacima, mirisu dima ili blues o kultnom KPD-u Zenica. Naša pjesma je protkana duhom Zenice i zeničkih mahala, ljudi i običaja. Pjesma nosi snažnu emociju prema Gradu sa kojim se ponosimo i koji nosimo u našim srcima – ma gdje na kugli Zemaljskoj bili.

Pjesma nosi naziv PONOSIM SE ŠTO SAM IZ ZENICE i poklon je svim Zeničanima i onima koji vole Zenicu u našoj domovini i od Australije do Amerike i od Turske do Švedske.

Na proljeće planiramo uraditi i jedan kvalitetan video spot ako Bog da. Također, u okviru muzičke radionice VRANDUK pored poznate noći Rock and rolla namjeravamo raditi na ovakvim urbanim projektima kojima se čuva kulturna baština i afirmiše umjetničko nasljeđe – naglasio je za Zenicablog Nisvet Abdulović iz Rima benda.

Za kraj. Zapjevajmo ovu lijepu pjesmu o Zenici. I neka živi godinama zajedno sa našim Zeničanima. Refren pjesme se usvaja odmah, prve reakcije su odlične.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno