Kultura

Bosanskohercegovačka i evropska baština u programu Koncerta povodom Dana državnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Bosanskohercegovačka i evropska baština u programu Koncerta povodom Dana državnosti BiH – U organizaciji Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Javne ustanove Sarajevska filharmonija održaće se Koncert u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine, 19. novembra 2020. godine, u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 20 sati, u direktnom prenosu na BHT1.

U programu učestvuju Kamerni orkestar Sarajevske filhramonije i solisti Opere Narodnog pozorišta Sarajevo pod dirigentskom palicom maestra Darija Vučića. Za realizaciju programa iz Narodnog pozorišta u Sarajevu zadužen je kolektiv Javne ustanove Sarajevska filharmonija na čelu sa direktorom Samirom Lokvančićem.

Organizaciju koncerta ispred Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića potpisuje savjetnik Amel Suljović.

U prvom dijelu Koncerta u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovinu na programu su djela W.A. Mozarta, M. Prebande, L. Bochherinija, D. Vučića i G. Holsta. U drugom dijelu, na programu su kompozicije L. van Beethovena, C. Rihtmana, J. Sibeliusa, M. Prebande i W.A. Mozarta.

Četiri soprana

U programu Koncerta u povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine nastupiće četiri solistice Opere Narodnog pozorišta u Sarajevu, četiri izvanredna soprana: Katarina Kikić izvodi kompoziciju “Mir”, D. Vučića, a Vedrana Šimić “U Buri”, kompoziciju M. Prebande (ork. R. Arnautović). Adema Pljevljak – Krehić će se predstaviti sa kompozicijom “Okreni se niz đul baštu” C. Rihtmana (ork. N. Tešić), dok će Aida Čorbadžić izvesti kompoziciju M. Prebande “Mila nane” (ork. R. Arnautović).

Gledatelje pored malih ekrana kroz program će voditi Maja Miralem, ispred Javnog servisa BHT1. Koncertu će zbog mjera Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine prisustvovati ograničen broj zvanica.
Autor: klix.ba


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno