Naše

VIDEO: Pogledajte izjave iz Štaba za borbu protiv koronavirusa i novu Naredbu o skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata

zdk.ba

Krizni štab za borbu protiv koronavirusa Zeničko-dobojskog kantona nalazi se u permanentom zasjedanju, a danas je donio narednu o ograničenom radu ugostiteljskih i sličnih objekata koji će u tom kantonu do daljnjeg raditi najkasnije do 18.00 sati.

– Uvodi se zabrana rada od 18 sati navečer do devet sati ujutro. U zatvorenim prostorima, za vrijeme rada tih objekata, obavezno je držati najmanju razdaljinu od jedan metar i provoditi sve higijenske mjere. Zabranjuju se sva javna okupljanja – kazao je Senad Huseinagić, direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i član Štaba ZDK. Istakao je da nema mjesta panici, ali se moraju poduzeti sve mjere za zaštitu stanovništva. Precizirao je da se naredba odnosi na zabranu rada kafića, disko i noćnih klubova, restorana, kladionica i sličnih objekata. Predsjednik Štaba i ministar zdravstva Adnan Jupić istakao da je broj zaraženih osoba u tom kantonu ostao na tri prošlosedmična slučaja iz Zenice.

-Imali smo negativne nalaze po jedne osobe iz Žepča i Olova, a trenutno u proceduri imamo i jednog pacijenta iz Tešnja, koji je podvrgnut testiranju. Taj nalaz neće biti gotov do kasno večeras ili sutra – kazao je Jupić. ZDK, dodao je, nastoji na svjetskim tržištima nabaviti zaštitnu opremu, za koju su im potrebe dostavili iz svih zdravstvenih ustanova toga kantona.

-Novac je osiguran, ali još trebamo pronaći od koga ćemo tu opremu nabaviti – kazao je Jupić. Podsjeća i da ZDK očekuje obećanu opremu Svjetske zdravstvene organizacije, koja se pozitivno izrazila o dosadašnjem angažmanu tog kriznog štaba. Dom zdravlja Zenica, podsjetio je direktor Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) Rasim Skomorac, sačinio je i epidemiološki upitnik, koji će svaki pacijent popunajvati na ulazu u KBZ, a nakon kojeg će se znati daljnji tretman tog pacijenta.

– Vlada ZDK osigurala je novac za nabavku tri nova respiratora, jedan anesteziološki aparat te kola Hitne pomoći – kazao je Skomorac, naglasivši kako će nova oprema biti korištena isključivo za zbrinjavanje bolesnika zaraženih koronavirusom ili onih za koje se smatra da su oboljeli.

Krizni štab ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona, shodno odredbi člana 6. stav (4) Pravilnika o organizaciji i načinu rada Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva („Službene novine Federacije BiH”, broj: 10/12), na sastanku održanom 16.03.2020. godine donio je sljedeću N A R E D B U

1. Skraćuje se radno vrijeme ugostiteljskih i sličnih objekata (disko klubovi, noćni klubovi, kafići, restorani, kladionice i sl.) i isti mogu raditi najkasnije do 18:00 sati, odnosno uvodi se zabrana rada za ove objekte u periodu 18:00 sati do 9:00 sati.
U zatvorenim prostorima kao javnim mjestima okupljanja većeg broja ljudi održavati obaveznu razdaljinu između pojedinaca najmanje jedan metar i provoditi pojačane higijenske mjere.

2. Obavezuju se pravna lica da se pridržavaju uputstava o načinu rada i pojačanih higijenskih mjera preporučenih od Ministarstva zdravstva.

3. Zabranjuju se javna okupljanja.

4. Ova naredba stupa na snagu danom donošenja.

dr. Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDK

Press-služba ZDK

-dr. Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDK

-dr. Adnan Jupić, 16.03.2020.

-dr. Adnan Jupić, predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva ZDKizjava 16.03.2020.

Gepostet von Zenicablog am Montag, 16. März 2020

Izjava: dr. Senad Huseinagić, član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Izjava: dr. Senad Huseinagić 16.03.2020.

Izjava dr. Senad Huseinagić, član Kriznog štaba i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica 16.03.2020.

Gepostet von Zenicablog am Montag, 16. März 2020

-dr. Rasim Skomorac, član Kriznog štaba i direktor Kantonalne bolnice Zenica

-dr. Rasim Skomorac, 16.03.2020.

-dr. Rasim Skomorac, član Kriznog štaba i direktor Kantonalne bolnice Zenica, izjava 16.03.2020.

Gepostet von Zenicablog am Montag, 16. März 2020

 

 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: