Zenica

VIDEO: Podzemni požar kod Zenice u blizini benzinske pumpe i skladište plina

Danima na lokalitetu Crkvičkog brda u Zenici, u neposrednoj blizini nekoliko privrednih subjekata, uključujući i benzinske pumpe i skladište plina, tinja podzemni požar. Zasad zbog dodatnog zagađenja zraka reagiraju samo žitelji naselja Blatuša, nadležni u Gradskoj upravi za ovaj problem su „nenadležni“.

Gdje ima dima može biti i vatre… tako žitelji naselja Blatuša komentiraju ovaj požar.

Građani pitaju, Eko Forum traži odgovore u Gradskoj upravi. Iz Službe za ekologiju uputili ih je na Službu inspekcija, inspekcije na Civilnu zaštitu.

– Njihov geolog je odgovorio da se radi o podzemnom požaru koji bi trebalo da ugasi Rudnik mrkog uglja Zenica. Ne znam kakve veze Rudnik ima s tim jer tu se ugalj nikad nije eksploatisao, to ne pripada eksploatacioonom području Rudnika, vlasništvo nad tom parcelom ima Grad – ističe dr. sc. Samir Lemeš, predsjednik UO Eko forum Zenica.

Podzemni požar na lokalitetu u Zenici poznatom kao „Pušara“ nije samo ekološki već i sigurnosni problem.

– Ukoliko neko ne reaguje, mi ćemo pored ekološke katastrofe možda imati neku još veću – upozorava Lemeš.

Iz Gradske uprave ne odgovaraju ni na naš upit. Na zvaničnom portalu Centra za zastupanje građanskih interesa Služba civilne zaštite je saopćila da pretpostavljaju da se u konkretnom slučaju radi o zapaljenju deponovanih ugljenih naslaga nastalih prije 50 do 70 godina ili uglja iz preostale izdanačke zone uglja:

„S ciljem rješavanja problema iz vašeg pitanja i sprečavanja daljeg širenja nastalog „podzemnog požara“ koji za posljedicu ima ugrožavanje ljudi i ekologije, neophodno je angažovati RMU Zenica koji je osposobljen za poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se elminisao „podzemni požar“ i zaštitil životna okolina.“

Saniranje požara na lokalitetu Crkvičko brdo u Zenici, čini se, nije ni u čijoj nadležnosti, a svi su svjesni mogućih posljedica.

federalna.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: