Kultura

Video: Počinje 15. festival bh. drame

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Počinje 15. festival bh. drame – U četvrtak, 05. maja je održana konferencija za medije povodom otvaranja XV festivala bosanskohercegovačke drame Zenica 2016.

Otvaranje Festivala će biti upriličeno bogatim sadržajem, u petak, 06. maja, dokumentarnom izložbom kustosa Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Zlatana Delića o Branku Ćopiću, pod nazivom Ispod zmajevih krila u 18.15 sati u Maloj galeriji BNP-a. Isti dan će biti izveden gala koncert Kamernog simfonijskog orkestra i njihovih gostiju muzičara iz BiH i inostranstva na Velikoj sceni u 18.30 sati. Nakon toga, slijedi svečana izvedba festivalske premijere predstave Dragana Komadine Drang nach Westen (Prodor na Zapad) u 20 sati na Hinter bini Velike scene, a u režiji Lajle Kaikčije. Festival će trajati od petka, 06. maja do ponedjeljka, 15. maja.

Direktor Festivala, gospodin Hazim Begagić je naglasio da je čast govoriti o XV festivalu bh. drame, jer se radi i o malom jubileju u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica, te da ovogodišnji Festival obiluje bogatim sadržajem takmičarskog, ali i pratećih programa. Begagić je najavio dvadeset četiri festivalska sadržaja u kojima će publika moći uživati i istakao je kako je ovogodišnja selekcija bila oštrija nego prethodnih godina.

Selektor Festivala, gospodin Nedžad Fejzić je izrazio svoje zadovoljstvo i sreću zbog bogatog sadržaja nastupajućih festivalskih dana. Također, naglasio je da se ovaj jedini teatarski festival bh. nacionalne dramaturgije sa međunarodnim učešćem i ove godine organizuje uprkos prilično skromnim materijalnim sredstvima, uz stalno programsko i organizaciono jačanje i unapređenje.

Ovogodišnji, XV festival bh. drame u takmičarskom programu je osam predstava iz pet zemalja. Festival će biti zatvoren u nedjelju, 15. maja, svečanom dodjelom festivalskih nagrada, nakon čega će u čast nagrađenih biti izvedena komedija Kauboji u izvedbi Narodnog pozorišta Kikinda, a u režiji Kokana Mladenovića.

LINK za download PDF fajla Kataloga Festivala



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno