Kultura

Foto: Otvoren 15. festival BH drame u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Otvoren 15. festival BH drame u Zenici – Festival bosanskohercegovačke drame Zenica 2016. jedini je festival bosanskohercegovačke dramaturgije koji se održava u BiH. Ove godine BNP otvaranjem XV Festivala slavi svoj mali jubilej, koji je osobito značajan kada se istaknu uvjeti u kojima se svih prethodnih godina održavao.

Otvaranje Festivala je upriličeno bogatim sadržajem, u petak, 06. maja, dokumentarnom izložbom kustosa Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Zlatana Delića o Branku Ćopiću, pod nazivom Ispod zmajevih krila u 18.15 sati u Maloj galeriji BNP-a. Također, izveden je gala koncert Kamernog simfonijskog orkestra i njihovih gostiju muzičara iz BiH i inostranstva na Velikoj sceni u 18.30 sati.

Nakon toga, Festival je zvanično otvorenim proglasio direktor BNP-a, Hazim Begagić, te najavio svečanu izvedbu festivalske premijere predstave Dragana Komadine Drang nach Westen (Prodor na Zapad) u 20 sati na Hinter bini Velike scene, a u režiji Lajle Kaikčije. Poslije festivalske premijerne izvedbe predstave, upriličen je okrugli sto u kojem su učešće uzeli autor dramskog teksta Dragan Komadina, rediteljica Lajla Kaikčija, glumci ansambla predstave, a okruglim stolom je moderirao Mladen Bičanić.

Već u subotu, drugog dana XV festivala bh. drame Zenica 2016. u BNP-u nas očekuje druga predstava u takmičarskom programu i to predstava koja je netom prije Festivala osvojila prestižnu nagradu na Marulićevim danima u Splitu. 07. maja u 20 sati nas očekuje predstava Sveto S ili kako je arhivirana predstava ”Sveti Sava” u režiji Tanje Miletić-Oručević.

Festival će trajati od petka, 06. maja do ponedjeljka, 15. maja.

Služba za odnose s javnošću BNP Zenica

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno