Sudske klupe

VIDEO: Počelo suđenje Fuadu Kasumoviću i drugima u predmetu Zenicatrans

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon tromjesečne pauze zbog zauzetosti pravnih zastupnika odbrane, ali i proteklih izbora, na Kantonalnom sudu u Zenici počelo je suđenje Fuadu Kasumoviću i drugima u predmetu Zenicatrans. Optužnica, podignuta u martu ove godine, Kasumovića i još 10 osoba tereti za niz krivičnih djela počinjenih u postupku prenosa vlasništva nad autobuskom stanicom u tom gradu i poslovanju Javno-komunalnog preduzeća Zenicatrans koje je sada u stečaju.

„Časni sude, razumio sam optužnicu upravo onako kako je vidi čitav narod i svijet da kriminalna… ja moram tako reći. Kako smije tako pisati, ugrožava i vaš dignitet. Ljudi su radili svoj posao za koji su zaduženi – ona kaže organizovani kriminal.“

Ovako je u svom maniru zenički gradonačelnik Fuad Kasumović, svodeći na lični obračun s tužiteljicom Adinom Karadžom, odgovorio na jednostavno pitanje: je li razumio optužnicu Tužilaštva ZDK-a? U višesatnom izlaganju, izneseni su navodi prema kojima se grupa od 11 osoba tereti da je počinila niz krivičnih djela, po nalogu Kasumovića.

„I to prenosom vlasništva nad autobuskom stanicom sa JKP Zenicatransa na Grad Zenicu po osnovu nepostojećeg duga i na taj način umanji imovinu društva u vrijednosti autobuske stanice te onemogući PU FBiH da naplati svoja dospjela višemilionska potraživanja“, kazala je Adina Karadža, tužiteljica Tužilaštva ZDK-a.

Optužbe, za radnje koje su dokumentovali istražioci FUP-a, potom i SIPE-a, u vezi s preduzećem Zenicatrans i izuzimanjem autobuske stanice, da su kao organizovana grupa – zloupotrebljavali položaj ili ovlaštenja, prouzrokovali stečaj, krivotvorili službene dokumente i nesavjesno radili u službi svi optuženi su odbili.

„Izjašnjenja okrivljenika su bila da razumiju optužbu, ali da ne prihvataju te navode slijedi nastavak. On se sastoji u tome da će se dati uvodne riječi i poslije toga u stvarnosti počinje suđenje“, kazao je Vlado Adamović, advokat Vahdeta Drine i Mesuda Ormanovića.

Odbrana smatra da potvrđena optužnica sadrži niz netačnih navoda i pogrešnih pravnih stajališta te će upravo to biti glavni smjer odbrane optuženih.

“Ovu optužbu uopće nije trebalo napisati, ali kad je tužiteljstvo to već učinilo zbog toga što se stavilo u funkciju inkasatora Porezne uprave, onda nama ne preostaje ništa drugo nego da se branimo. Ako je pribavljena imovinska korist Gradu, a Grad je većinski osnivač i vlasnik, onda se postavlja pitanje kome je to pričinjena šteta“, naveo je Asim Crnalić, advokat u timu odbrane Fuada Kasumovića.

A odgovor na to pitanje dat će sudijsko vijeće Kantonalnog suda u Zenici pred kojima će obje strane u postupku iznijeti stotine materijalnih dokaza i izvesti desetine svjedoka. No prvo slijede uvodne riječi Tužilaštva i odbrane i to već 27. oktobra. Jedno je sasvim jasno, zenički proces bit će maratonski.

Autor: federalna.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno