Sudske klupe

FOTO: Počelo suđenje Fuadu Kasumoviću u slučaju “Zenicatrans”, čita se optužnica na 26 stranica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U Kantonalnom sudu u Zenici danas se održava glavni pretres u slučaju “Zenicatrans” protiv Fuada Kasumovića i drugih koji se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, prouzrokovanje stečaja, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi.

Nakon što je početkom jula održana statusna konferencija, pred Kantonalnim sudom u Zenici danas je održano glavno ročište kojem su prisustvovali svi optuženi i njihovi branioci.

Ovo je nastavak sudskog procesa koji je započeo u julu, a koji je na zahtjev i okolnosti advokata, kao i na gust raspored, nastavljen danas, tri mjeseca poslije.

Tužiteljica Adina Karadža na početku današnjeg glavnog pretresa pročitala je optužnicu koja se stavlja na teret Kasumoviću i drugima u slučaju Zenicatransa, a koja se sastoji od 26 stranica teksta..

Detalji će biti poznati po završetku glavnog pretresa.

Podsjetimo, Tužilaštvo ZDK istraživalo je na koji način je Fuad Kasumović kao prvi čovjek Zenice autobusku stanicu “Zenicatransa” prepisao na Grad Zenicu, a potom je izdao pravnim osobama. Grupa više osoba koje su bile meta istrage SIPA-e se tereti, navodno, da je oštetila ovo preduzeće za višemilionski iznos.

Kasumović je više puta ranije odbacio optužbe te naglasio da se radi o montiranom procesu njegovih političkih oponenata, a to je poručio i u poruci prije današnjeg suđenja.

“U četvrtak (sutra) se nastavlja montirani proces kojeg protiv mene vode dio korumpiranog tužilaštva ZDK i njihovi politički mentori. Međutim, ne trebate se brinuti, autobuska stanica u našem gradu bila je i ostala vlasništvo svih građana Zenice. Ova pravosudna farsa osmišljena od političkih gubitnika koje smo porazili u posljednja četiri izborna procesa, odvija se u Kantonalnom sudu Zenica sa početkom u 12.30 sati. Politički montiranim procesom mafija je željela demonstrirati silu i prepasti narod”, poručio je Kasumović u srijedu navečer preko svog Facebook profila te dodao da je “cijeli proces spašavanja autobuske stanice i njenog vraćanja u posjed Zeničanki i Zeničana urađen je bez greške i po zakonu”.

Autor: E.Mehić/klix.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno