Zenica

VIDEO: Počela školska godina za oko 40.000 osnovaca i srednjoškolaca u ZDK

počela školska godina u ZDK
Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za oko 40.000 učenika osnovnih i srednjih škola u Zeničko-dobojskom kantonu danas je počela nastava u školskoj 2021/2022. godini. Centralna svečanost dočeka đaka-prvaka upriličena je u OŠ “Vladimir Nazor” u Zenici, u prisustvu ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK-a Spahije Kozlića te predsjednika Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedina Šatorovića.

Školska godina počela je u učionicama, na osnovu preporuke resornog ministarstva i saglasnosti Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK-a.

VIDEO POGLEDAJTE OVDJE

– Nadam se da neće doći do promjene ovog modela i nadam se da ćemo do kraja ove školske godine imati ovakav model nastave. Vidim da su i djeca zadovoljna, radosna i mislim da je ovo dobro – rekao je ministar Kozlić, naglasivši da je početak nastave omogućen online jedino Srednjoj muzičkoj školi u Zenici zbog izvođenja građevinskih radova koji su u završnoj fazi.

Naveo je da je u prvi razred upisano oko 3.200 djece što je za 80 djece manje nego prošle godine, dok je broj upisanih srednjoškolaca manji za 100.

ZDK je među prvim kantonima u Federaciji BiH koji su krenuli s organizovanm vakcinacijom prosvjetnih radnika. Ministar Kozlić ističe da je do sada 50 posto prosvjetnih radnika primilo jednu ili obje doze vakcine, te da je relativno zadovoljan odzivom prosvjetara.

– Očekujem u narednom periodu da će taj broj biti veći i znam da je taj procenat veći od procenta vakcinacije ukupnog stanovništva u našem kantonu. Iz toga izvlačim zaključak da su prosvjetni radnici itekako ozbiljni i odgovorni te da misle na svoje i zdravlje djece – rekao je Kozlić.

Vlada ZDK je u proteklih nekoliko godina u infrastrukturu OŠ “Vladimir Nazor” investirala oko jedan milion KM, a rezultat boljih uslova jeste povećan upis prvačića. Školu pohađa 485 učenika, a u prvi razred upisan je najveći broj prvačića u posljednjih 20 godina.

– Upisali smo 86 prvačića, a prije tri godine upisivali smo po 35 đaka. Vjerujem da su entuzijazam naših radnika, ulaganja u infrastrukturu i organizacija produženog boravka učinili da imamo ovakav rezultat – rekao je direktor škole Mirnes Varupa.

Ministar Kozlić je naveo da je u toku potpisivanje ugovora za rekonstrukciju još 20 školskih objekata u ZDK-u te da će se naredne godine rekonstruisati još 15 škola. Dodao je da su toku pregovori s njemačkom vladinom organizacijom KfW o još jednom povoljnom projektu obnove školske infrastrukture.

– Očekujemo da ćemo iduće sedmice dobiti saglasnost Vlade tako da bi do kraja mandata ovaj sastav Vlade trebao da rekonstruiše ili izgradi oko 60 obrazovnih objekata u ZDK – rekao je ministar Kozlić.

Predsjednik SSS BiH Selvedin Šatorović čestitao je nastavnicima i učenicima početak školske godine. Naglasio je da je rad u školskim klupama najefikasniji model nastave te da će prosvjetari nastojati da s učenicima obrade i dio gradiva koji su propustili prethodne godine kada se nastava odvijala online.

Šatorović je zahvalio resornom ministarstvu što su zajedničkim snagama uspjeli zbrinuti svih 160 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom, te što poštuju sve obaveze preuzete novim kolektivnim ugovorom.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno