Zenica

Saopćenje za javnost – Grad Zenica kontinuirano obnavlja brojne društvene domove

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradska uprava Zenica od 2017. godine kontinuirano provodi aktivnosti na rekonstrukciji i sanaciji društvenih domova na području grada. Tako su do sada završeni radovi na društvenim domovima u 15 mjesnih zajednica: Briznik, Ričice, Drivuša, Grm, Kovanići, Pepelari, Gornja Zenica, Gorica, Orahovica, Raspotočje, Nemila, Banlozi, Donja Gračanica, Putovići i Topčić Polje. Za rekonstrukciju navedenih domova iz Budžeta Grada Zenica utrošeno je 506.774,40 KM i radovima su prethodili javni pozivi na kojima su poslove dobijali najpovoljniji ponuđači.

Sanacija doma u Brizniku koštala je 66.690 KM, što je utrošeno za uređenje mokrog čvora, zamijenu stolarije i stropa, te izradu nove fasada. Za dom u Ričicama osigurano je 11.310,14 KM i tom prilikom izvršena je  rekonstrukcija krova i sanacija potpornog zida, dok je za sanaciju doma u Grmu, odnosno izradu fasade na objektu, izdvojeno 6.920,55 KM.

Osim toga, rekonstruisan je krov i zamijenjena stolarija na domu u Kovanićima za što je izdvojeno 14.379,30 KM. Na domu u Kovanićima, koji je bio u katastrofalnom stanju, zamijenjena je stolarija, obavljeni su unutrašnji radovi i urađena je nova fasada za što je iz budžeta Grada izdvojeno 48.495,33 KM.

Novi krov dobili su i domovi u Gornjoj Zenici, Gorici i Orahovici, a renoviran je i društveni dom u Raspotočju.

Također, za sanaciju društvenog doma Donja Gračanica, koja je obuhvatila rekonstrukciju krova i zamjenu stolarije, izdvojeno je 62.786,88 KM. Završena je sanacija i adaptacija doma u Putovićima vrijedna 48.442,75 KM, a među posljednjim rekonstruisan je dom u Topčić Polju i to za 118.461,01 KM.

Uz navedene objekte, potpuno nove izglede, čime su postali funkcionalniji za građane, dobili su domovi u Donjoj Gračanici, gdje je urađena rekonstrukcija krova i zamjena stolarije vrijednosti 62.786,88 KM, Nemili, gdje je zamijenjen dio stolarije i urađena fasada vrijednosti 27.068,57 KM, te u Banlozima gdje je, također, zamijenjen dio stolarije i izvršena je unutrašnja adaptacija ukupne vrijednosti 5.164,80 KM.

“Gradska uprava Zenica i dalje će realizirati projekte čiji je cilj obnova zapuštenih društvenih domova. Svaka mjesna zajednica treba imati dostojanstven društveni dom gdje će se građani okupljati, družiti i dogovarati oko projekata koji su za dobrobit svih ljudi. Nažalost, ovi objekti su iz zaista nerazumljivih razloga, godinama unazad trpili devastacije, bili zapušteni i zaboravljeni. I u narednom periodu ćemo nastaviti sa investicijama ovog tipa sve dok svaki društveni dom ne bude renoviran i vraćen građanima na raspolaganje”, kaže Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice na čiji se zahtjev i krenulo u obnovu devastiranih domova u vlasništvu Grada Zenica.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno