Info

VIDEO: Općinama, udruženjima i poduzetnicima podrška za ravoj turističke infrastrukture u iznosu od 239.000 KM

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministar za privredu Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić, u prisustvu premijera Nezira Pivića, potpisao je danas ugovore o dodjeli subvencija za razvoj turističke infrastrukture i turističke ponude sa tri jedinice lokalne samoprave – Maglaj, Usora i Kakanj, šest udruženja i četiri privredna subjekta koji se bave turističkom djelatnošću, u ukupnom iznosu od 239.000 KM.

Premijer Pivić je korisnicima subvencija poželio puno uspjeha u realizaciji projekata, naglasivši da je opredjeljenje nove Vlade da jača segment privrede ovog kantona, koja je kičma razvoja privrede FBiH, te da će se posebno posvetiti razvoju turizma.

-To je poruka da ćemo u budućnosti staviti poseban akcenat na razvoj turizma na području ZDK-a, a u tom smislu se može gledati i na uspostavu Turističke zajednice. Smatramo da postoje odlični turistički potencijali koje je potrebno iskoristiti, a da bi se razvijao turizam moramo imati i odgovarajuću turističku infrastrukturu koja će biti na usluzi svim turistima koji će posjećivati naš kanton – rekao je premijer Pivić.

Ministar Šibonjić je rekao da će zadaća Turističke zajednice ZDK-a biti da iskoristi značajan turistički potencijal u ovom kantonu, te da se očekuje ozbiljno povećanje prihoda i dolazak većeg broja turista.

-Turistička zajednica će imati obavezu da u koordinaciji sa Vladom i Ministarstvom za privredu promoviše turističke potencijale ovog kantona, a znamo da ih ima mnogo, od piramida u Visokom, ski-centra na Ponijerima, kamenih kugli u Zavidovićima, naših starih tvrđava… Ogroman je broj turističkih destinacija koje ni građani ZDK-a ne poznaju. Cilj nam je da poboljšamo infrastrukturu, a jedan od značajnih projekata je put od Zavidovića prema Ponijerima, jer tu imamo značajan potencijal. Ovo je tek početak. Subvencijama koje smo danas dodijelili počinjemo kreirati uvjete za razvoj turizma u našem kantonu – rekao je ministar Šibonjić.

Ponovio je da je Vlada na čelu s premijerom Nezirom Pivićem odlučna da bude vlada koja će od turizma na području ovog kantona napraviti ozbiljnu granu privrede.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno