Ljudi

VIDEO: Od lokalne videoteke do Reutersa, bh. fotograf Dado Ruvić

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gost 60. izdanja podcasta ”Sredinom” bio je fotograf Dado Ruvić. Dado je netko čije fotografije su krasile naslovnice BBC-a, The Times-a, tko je fotografirao Angelinu Jolie, netko tko jednostavno živi fotografiju.

Toliko naslovnica ima u svjetskim medijima, da ih je već prestao i brojati. Priča je počela odrastanjem u lokalnoj videoteci, svakodnevnim posjetama istoj, isprobavanju fotoaparata i snimanja po 20 sekundi. ”Odrastao sam u videoteci… Tu sam prvi put čuo što je kamera, kamerman. Tada sam imao prvi fotoaparat koji je snimao 20 sec.”

Nakon snimanja po 20 sekundi, kao klinac, tada je stigao do prve, tzv. kućne kamere. Imao je želju za stalnim učenjem, završavao je osmi razred i savjet kolega bio je da prvo savlada fotografiju, a onda da se vrati videu. Kao srednjoškolac je honorarno radio za Dnevni avaz i njegov mjesečni honorar iznosio je 80 KM, a to nije moglo pokriti ni troškove baterija za aparat.

Bježao je s nastave da bi slikao i vraćao se na nastavu, dobijao neopravdane sate.

Nakon toga je radio i za druge bh. medije, a onda je u jednom periodu života upoznao Damira Šagolja, inače dobitnika Pulitzerove nagrade za fotografiju. S njim je učio, išao na terene, pitao, fotkao, istraživao i otkrio potpuno novi svijet fotografije.

Počeo je raditi za svjetski poznatu agenciju Reuters, u kojoj i danas radi – ali na nešto drugačiji način, nego ranije. Ruvić je autor brojnih izložbi, proputovao je cijelu BiH uzduž i poprijeko, a snimke njegove ekipe s dron.ba sigurno ste već vidjeli. Svoj prvi pravi fotoaparat je kupio tako što nije otišao na ekskurziju, jer je cijeli razred bio u kazni zbog jedne učenice.

Taj novac je iskoristio za kupovinu omiljene ‘igračke’. O popularnim ilustracijama za Reuters, kako one nastaju, platformi dron.ba, fotografiji Angeline Jolie koju je napravio on i koja je proglašena jednom od najboljih fotografija, snimanju ilegalnih rudnika u Zenici u koje se radnici spuštaju kadama, emisiji ”Negativna geografija” o negativnim ljudima i drugim zanimljivostima s terena i života jednog fotografa – Dado Ruvić između ostalog govorio je za podcast ”Sredinom”.

Autor: bljesak.info



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno