Zenica

VIDEO: Obilježen Dan ZDK- Odata počast braniteljima, priređen prijem za boračka udruženja i održana svečana sjednica Skupštine ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO: Obilježen Dan ZDK- Odata počast braniteljima, priređen prijem za boračka udruženja i održana svečana sjednica Skupštine ZDK- Dan Zeničko-dobojskog kantona, 29. august, obilježen je danas nizom aktivnosti u organizaciji Skupštine i Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Delegacija Vlade i Skupštine predvođena premijerom Mirnesom Bašićem i predsjedavajućim Ćazimom Huskićem položila je jutros cvijeće i odala počast šehidima i poginulim borcima na spomen obilježju Kameni spavač u Zenici, a potom je organiziran prijem za predstavnike boračkih udruženja u ovom kantonu.

Potom je održana svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Čestitke građanima i zvanicama uputio je premijer Bašić, rekavši da je 29. august veoma važan dan za Bosnu i Hercegovinu jer je na ovaj dan 1189. godine potpisana Povelja bosanskog bana Kulina, koji je najstariji očuvani bosanski državni dokument i potvrda bosanske državnosti. Zbog toga je ovaj značajni datum iz naše prošlosti 2013. godine izabran da se obilježava kao Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Rezimirajući prethodnu godinu, naglasio je da je godinu obilježila pandemija virusa kovid, koja još traje i koja je negativno utjecala na sve aspekte društva, te da je rad Vlade prilagođen novonastalim uslovima kako bi se zaštitilo zdravlje svakog čovjeka i sačuvala radna mjesta.

– Vlastitim snagama, bez veće pomoći sa viših nivoa, osigurali smo sredstva za jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora, pomoć privredi i poljoprivredi, a u isto vrijeme smo nastavili realizaciju planiranih razvojnih projekata u oblasti putne infrastrukture, školske infrastrukture te aktivno radili na programima poticanja razvoja privrede i zapošljavanja. Uštedama i domaćinskim odnosom uspjeli smo sačuvati likvidnost budžeta, izvršavati ustavne i zakonske obaveze prema svim korisnicima budžeta, te održati redovnu isplatu plata zaposlenima u javnom sektoru – rekao je Bašić.

Naglasio je da pandemija još traje, iako je epidemiološka situacija povoljnija nego prošle i u prvoj polovini ove godine, ali da statistički podaci pokazuju da se ekonomija oporavlja. U odnosu na kraj 2020. godine, naveo je, broj zaposlenih u našem kantonu sa 30. junom veći je za oko 4.000, a broj nezaposlenih manji je za oko 1.100.

– Na kraju prošle godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 8,6 posto, a pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 99,5 posto. Poređenja radi, pokrivenost uvoza izvozom Federacije Bosne i Hercegovine iznosila je 59,40 posto. Interventnim mjerama, koje su bile pionirske u Federaciji BiH, tokom pandemije uspjeli smo sačuvati hiljade radnih mjesta, a potom raditi na jačanju konkurentnosti naših kompanija – istakao je premijer ZDK.

Dodao je da je Vlada uspjela ojačati zdravstveni sektor u koji je samo prošle godine usmjereno 9,4 miliona maraka, što je za oko 6 miliona više nego godinu ranije, prošireni su bolnički kapaciteti, otvorene PCR laboratorije, modernizirana medicinska dijagnostika, a epidemiološke i interventne mjere ovog kantona bile su reper za mnoge kantone u Federaciji, za što je Vlada ZDK dobijala pohvale sa svih nivoa.

– Nastavili smo poticati razvoj poljoprivrede te smo uspjeli sačuvati liderske pozicije u proizvodnji maline, peradarstvu i plasteničkoj proizvodnji. Kontinuirano unapređujemo boračko-invalidsku zaštitu. Nezaposlenim demobilisanim borcima mlađim od 57 godina isplatili smo pet miliona KM po osnovu egzistencijalne naknade, a ove godine taj iznos je značajno veći. Aktivno radimo na programima samozapošljavanja i zapošljavanja ove populacije, a sredinom ovog mjeseca pomogli smo otvaranje novih 60 firmi zašto smo izdvojili gotovo pola miliona maraka. Također, planiramo poticaje za postojeće boračke firme, a uskoro ćemo potpisati ugovore o zapošljavanju djece šehida i poginulih boraca – najavio je premijer Bašić.

Vlada stipendira studente po dva osnova, za socijalnu politiku samo prošle godine utrošeno je gotovo 26 miliona maraka, a kontinuirano radi i na unapređenju prava i položaja zaposlenih u javnom sektoru – zdravstvenih radnika, prosvjetara, policije, pravosuđa i javne uprave.

– Svoj posao radimo kako najbolje znamo i umijemo – odgovorno, časno i pošteno, a naši dosadašnji rezultati su potvrda da se možemo nositi i s najvećim izazovima. Moja poruka, a to je ujedno i poziv svim političkim subjektima i građanima, je da budemo ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih izazova i iskušenja koja nas čekaju, kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH. Narodna izreka kaže – samo onaj ko ne vesla, ima vremena da ljulja čamac. Stoga, svi zajedno gurajmo naš čamac, naš Zeničko-dobojski kanton, ka boljitku i stabilnosti – potučio je premijer ZDK.

Građanima je čestitao Dan Kantona u nadi da ćemo ovaj dan iduće godine obilježiti u povoljnijem i sigurnijem okruženju, bez tereta koji je donijela pandemija korona virusa. Također, uputio je čestitke dobitnicima javnih priznanja, a učenicima koji će za dva dana sjesti u školske klupe, zaželio puno uspjeha u novoj školskoj godini.

Na svečanoj sjednici Skupštine dodijeljena su javna priznanja povodom Dana Kantona. Plakete Kantona dobili su dr. Eldira Hadžić, načelnica Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica – za doprinos u oblasti medicine, prof.dr. Edin Berberović, profesor Mašinskog fakulteta u Zenici – za doprinos na polju nauke, te Derviš Kovačević, direktor firme Neimari Šerići – za doprinos u oblasti privrede.

Nakon svečane sjednice, u auli zgrade sjedišta Zeničko-dobojskog kantona priređen je prijem za medije, te zvanice javnog, društvenog i kulturnog života ovog kantona.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno