Nogomet

VIDEO: Nogometaši BiH saznali protivnike u Ligi nacija, pogledajte sve grupe, izjavu selektora…

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas su u Nyonu u prostorijama UEFA-e izvučene grupe Lige nacija za sezonu 2022/2023. U Ligi A Hrvatska će igrati u grupi sa aktuelnim osvajačem Lige Nacija, selekcijom Francuske. Izuzetno zanimljivo u elitnoj diviziji će biti u grupi A3 gdje je žrijeb spojio Italiju, Njemačku i Englesku. U Ligi B se nalazi naša selekcija, a rivali Zmajevima u grupi B3 će biti Finska, Rumunija i Crna Gora. Srbija je smještena u grupu B4, a rivali su joj Švedska, Norveška i Slovenija. I u Ligi C nas očekuju neki zanimljivi dueli, a sigurno će najvatrenije biti u grupi C4 kada se budu sastajali Sjeverna Makedonija i Bugarska. U posljednjoj Ligi D se nalazi sedam ekipa, a favoriti će biti ekipe koje ispadnu iz prošlosezonske Lige C.

U play-offu će igrati Kazahstan i Moldavija, te Kipar i Estonija i ekipe koje budu poražene će biti veliki favoriti u obje grupe Lige D. Mečevi Lige nacija po grupama igrat će se od 2. juna do 27. septembra 2022. godine. Polufinalni dueli se igraju 14. i 15. juna 2023. godine, a finale 18. juna 2023. godine.

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je saznala imena protivnika u predstojećoj Ligi nacija. Ovo će biti treće izdanje Lige nacija, a drugi put će Zmajevi igrati u Ligi B. Današnjim žrijebom u Nyonu koji su obavili legendarni francuski i španski nogometaši Robert Pires i Gaizka Mendieta uz pomoć zamjenika generalnog sekretara UEFA-e Giorgija Marchettija je odlučeno da će naša selekcija biti u grupi B3 zajedno sa selekcijama Finske, Rumunije i Crne Gore.

Za sada nije poznato da li će se selekcije kroz Ligu nacija moći kvalifikovati na Euro 2024. godine kao što je to bio slučaj za prethodnu smotru najboljih evropskih selekcija. Tu odluku će UEFA donijeti naknadno.

Selektor reprezentacije BiH Ivaylo Petev kaže da mu je drago što će naša reprezetnacija igrati protiv Finske u grupi Lige nacija kako bi im se mogli osvetiti za poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a istakao je da sve četiri reprezentacije imaju šansu za prvu mjesto.

“Prvo, drago mi je da je opet Finska tu i da im vratimo ovaj dug iz prošlih kvalifikacija. Imamo tu još Crnu Goru i Rumuniju, a mislim da su sve reprezentacije izjednačene i da imamo šansu da budemo na prvom mjestu. Sve ovisi o nama i moramo izgledati bolje nego u prošlim kvalifikacijama. Moramo analizirati gdje smo bili dobri da budemo još bolji i da popravimo stvari gdje smo griješili. Moramo napredovati da budemo još čvršći i jači”, rekao je Petev. Zmajevi se ne mogu pohvaliti velikim uspjesima u međusobnom skoru s tri selekcije dodijeljene tokom žrijebanja parova u Nyonu.

BiH je protiv Rumunije igrala četiri puta. U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2004. Rumuni su slavili oba puta (0:3, 2:0), dok je u kvalifikacijama za EP 2012 jednu pobjedu odnijela BiH (2:1), a jednu Rumunija (3:0). Dueli s Finskom u posljednje vrijeme postali su pravi košmar za bh. tim, a još uvijek nisu zarasle rane od zeničkog duela koji je Zmajeve ostavio bez šansi da se bori za baraž za SP 2022. U zvaničnim utakmicama Finska je odnijela dvije pobjede, jedan meč je okončan remijem, a Zmajevi su izvojevali jedan trijumf. Odnijela je BiH još jednu pobjedu protiv Finaca, ali radilo se o prijateljskoj utakmici. Zmajevi se nikada u mečevima “za bodove” nisu sastajali s Crnogorcima. BiH i Crna Gora odigrali su dvije “siromašne” prijateljske utakmice, jednu u Zenici, a jednu u Sarajevu. Obje su okončane najnepopularnijim rezultatom 0:0. Prvoplasirana selekcija iz ove grupe plasirat će se u Ligu A, dok će posljednjeplasirana ekipa ispasti u Ligu C. Dalje je rekao kako je jako bitno da naš tim pronađe motivaciju za utakmice koje će se igrati u 2022. godini.

“Ovo je najnezgodniji termin za igrače koji su istrošeni fizički i psihički, ali je raspored UEFA-e takav. Bitno je da nađemo motivaciju, da odigramo dobro i odradimo dobar posao”, rekao je Petev.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno