Zenica

VIDEO: Nekada mjesto uspjeha i slave, danas sablasan objekat – Pogledajte kako danas izgleda bazen u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon 46 godina postojanja, Olimpijski bazen u Zenici je prije 6 godina zatvorio svoja vrata. Razlog – stečajni postupak Željezare Zenica koja je vlasnik objekta. Dok vlast ne nalazi rješenje, sve više mališana u Zeničko-dobojskom kantonu ne zna plivati, a Zeničani se samo sa težinom mogu prisjetiti stare plivačke slave tog grada i plivačkog kluba Željezara Zenica.

Od milja nazvan industrijski bazen dužine 25 m u Zenici postoji od 1970. godine. 2016. prestaje sa radom. Februar je za taj bazen značajan. U tom mjesecu pamti najveću pobjedu plivačkog kluba Željezara i najveći krah – zatvaranje zbog stečaja Željezare Zenica u čijem je vlasništvu ovaj, sada sablasni objekat.

Zeničanin Amar Borić, zlatno dijete bh. plivanja, je od svoje 4. godine u ovom bazenu gradio karijeru. Kada je sa 15 godina bio na vrhuncu, bazen je zatvoren, a Amar je, od tada 13 aktivnih članova plivačkog kluba Željezara Zenica, jedini imao mogućnost da nastavi treninge u Sarajevu. Uz pređenih 25 hiljada kilometara godišnje, on je kao maloljetnik aktivno slao dopise vlastima i projektima pokušavao potaknuti otvorenje.

Grad Zenica i ZE DO kanton su 2018. donijeli odluku o sufinansiranju zatvorenog bazena.

Iako Željezara Zenica Ima 3 miliona duga prema gradu, iz gradske uprave kažu da su bez otpisa duga spremni otkupiti objekat Sportsko-rekreativnog centra. Kako bi Zenica dobila zatvoreni bazen, pokrenuta su još dva projekta.

Za sada svi projekti stagniraju, a zbog imovinsko pravnih odnosa, zenički olimpijski bazen propada. Zbog ovoga sprovedeno i anketiranje u osnovnim i srednjim školama koje je pokazalo zabrinjavajući podatak da oko 80 posto školaraca iz Zenice ne zna plivati.

Priču donosi Adna Ganibegović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno