Zenica

VIDEO NAJAVA: Humanitarna likovna kolonija i aukcija za Sedinu Babanović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički ugostitelji Ivana i Andrija Petrović, pokretači su humanitarne likovne kolonije i aukcije pod nazivom “Ženi – majki za korak laki”, kojom će u subotu, 22. oktobra prikupljati novčane priloge za zamjenu umjetnog kuka samohrane majke Sedine Babanović.

Kako je na današnjoj pres-konferenciji najavio Ivan Petrović, u subotu će se počev od 12 sati, na platou ispred njihovog ugostiteljskog objekta, naći više od 20 likovnih umjetnika koji će svoje radove ustupiti za aukciju.

Aukcija će tog dana od 18 sati biti organizirana na istom mjestu, a Petrović vjeruje da će na aukciji biti ponuđeno ukupno 50-ak djela. Umjetnici koji tog dana neće moći doći u Zenicu, najavljuje, svoje će radove poslati posredstvom brze pošte.

Cilj akcije je prikupiti 17.500 eura za novu operaciju Sedine koja treba biti obavljena u Ljubljani.

-Rođena sam sa teškim deformitetom oba kuka, a svoje djetinjstvo, nažalost, pamtim kroz bolničke krevete i hodnike. Tako da moja priča nije baš jednostavna ni laka. Nažalost, ljekari su jako kasno počeli s mojim operacijama, a dosad sam preživjela 28 operacija – kaže Sedina Babanović, koja osam godina hoda uz pomoć štapa.

Prije 16 godina ugrađena joj je proteza, a sada je potrebno da se uradi revizija i ugradnja novog kuka.

S obzirom da je nezaposlena, nije u mogućnosti sama obezbijediti novac za operaciju, a to u proteklih šest mjeseci nisu uspjeli ni njeni prijatelji, ali je zahvalna na svakoj doniranoj marki.

-Kada sam izgubila svaku nadu da ću uspjeti da uradim bilo šta za sebe, obratila sam se braći Andriji i Ivanu Petrović koji su me prihvatili ‘raširenih ruku’ i dali mi nadu za bolje sutra. Svojim entuzijazmom, podrškom, čistim srcem i dušom dali su mi nadu da ću uspjeti, kako su rekli – za lak korak, da pratim korak svog sina koji ima samo 12 godina – kazala je.

Akciju će podržati i Bosansko narodno pozorište Zenica, čije će glumice Ermina Nišić i Lana Zablocki tog dana voditi kompletan program, kao i književnik i osnivač “Plave palete” Emir Sokolović koji je za prodaju osigurao knjige pjesama objavljenih na jednom od zeničkog Međunarodnog književnog festivala “Pero Živorada Živkovića”.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno