Nogomet

VIDEO/ Na današnji dan 1998. godine: Ponovljena utakmica Čelika i Sarajeva koja je ušla u legendu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

VIDEO/ Na današnji dan 1998. godine: Ponovljena utakmica Čelika i Sarajeva koja je ušla u legendu- Sjećanje na ponovljenu utakmicu Čelika i Sarajeva odigranu na današnji dan 1998. godine.

Na današnji dan, 2. septembra 1998. godine, Sarajevo je u ponovljenoj utakmici 3. kola Premijer lige BiH savladalo u gostima ekipu Čelika, rezultatom 3:1.

Podsjetnik na ovu utakmicu donosi Bordovremeplov.ba, čiji tekst prenosimo u cjelosti.

Duel Čelika i Sarajeva, u sklopu trećeg kola Premijer lige BiH na rasporedu je bio 22. augusta 1998. godine. Bio je to klasični spektakl kakav su tih godina znali prirediti navijači ova dva tima na utakmicama u Zenici, a Čelik je tokom većeg susreta bio bolji protivnik. Domaći tim je u 20. minuti promašio jedanaesterac, tačnije udarac Balte sa bijele tačke je uspješno zaustavio Mirsad Dedić.

U drugom poluvremenu Čelik je zaigrao još ofanzivnije, a kao plod takve igre stigao je pogodak Amira Japaura u 59. minuti. Izgledalo je tada da će zenički tim lagano privesti utakmicu kraju, ali samo tri minute kasnije dogodio se incident. Glavni sudija Muraz Lemezović je pokazao žuti karton Nerminu Hajdareviću, nakon čega je, prema zapisniku delegata Sakiba Imamovića, pogođen kamenom u glavu sa istočne tribine. Lemezović se odmah nakon toga povukao u svlačionicu, skupa sa svojim asistentom, te je donio odluku o prekidu susreta.

Odmah nakon utakmice krenula su i nagađanja oko ishoda ovog meča, a Pravilnik NSBiH je bio decidan. U skladu sa Članom 62., utakmica je trebala biti registrovana službenim rezultatom 0:3 u korist bordo tima. Čelni ljudi Čelika su već u ponedjeljak, 24. augusta poslali pismo izvinjenja na adresu kluba sa Koševa, uz prijedlog da se, suprotno propozicijama Saveza, susret Čelika i Sarajeva ponovno odigra. Predsjedništvo FK Sarajevo, na vanrednoj sjednici održanoj narednog dana odlučilo je prihvatiti prijedlog Čelika, te je odmah o tome obaviješten i zenički klub, ali i NSBiH. Bio je to džentlmenski potez predsjednika Muhameda Granova, koji je izazvao lavinu oduševljenja u bh. javnosti.

Da su čelnici bordo tima donijeli ispravnu odluku pokazala je upravo ta ponovljena utakmica. U pravoj južnoameričkoj atmosferi, pred blizu 20.000 navijača, od čega preko 2.000 navijača Sarajeva, u srijedu 2. septembra odigran je novi meč.

Utakmica nije mogla bolje početi za domaći tim, koji je nakon samo tri minute igre stigao do vodstva. Ponovo je, baš kao i deset dana ranije, u ulozi strijelca bio kapiten Čelika, Japaur. On je odlično ispratio dubinski pas Terzića, te matirao Dedića za 1:0. Rani pogodak je šokirao fudbalere Sarajeva, a narednih pola sata donijelo je dosta nervoze na terenu. Najprije je igrač bordo tima, Jasmin Memišević, dobio žuti karton zbog prigovora na jednu sudijsku odluku, a samo par trenutaka kasnije iz istog razloga sudija Marko Mrkić je u svlačionicu poslao i pomoćnog trenera bordo tima, Husrefa Musemića. Tu nije bio kraj tenzijama, jer je u 30. minuti Memišević dobio i crveni karton, zbog udaranja Japaura bez lopte. Sarajevo je tako ostalo sa samo desetoricom na terenu, ali ne zadugo, jer je par minuta kasnije iz igre isključen i defanzivac Čelika, Asmir Ikanović, koji je kao posljednji igrač odbrane prekršajem s leđa zaustavio Emira Granova.

Tek kada su oba tima ostala sa desetoricom na terenu, zaigralo je i Sarajevo, te u 37. minuti zasluženo stiglo do izjednačenja. Faruk Ihtijarević je sjajnim pasom u prostor izbacio Granova pred gol Hadžiđulbića, a ovaj preciznim udarcem trese mrežu Čelika za 1:1. Zeničani su u samom finišu stigli do novog gola, ponovo preko Japaura, ali je ovaj pogodak opravdano poništen jer ga je kapiten domaćih postigao u Maradoninom stilu, rukom, što je dobro vidio sudija Mrkić.

Uvodne minute drugog poluvremena potpuno su pripale Čeliku, koji je najbolje prilike imao preko Imamovića, a potom i Buljine čiji udarac zaustavlja prečka Dedićevog gola. I kada je Čelik sve jače pritiskao na gol Sarajeva, uslijedio je šok za njegove navijače. Jasmin Đidić je u 68. minuti uposlio Azrudina Valentića koji izlazi sam pred Hadžiđulbića i pogađa za 2:1.

Zeničani su u posljednjih deset minuta krenuli na sve ili ništa, dok se Sarajevo uglavnom orijentisalo na kontranapade, a iz jednog takvog, tri minute prije kraja, bordo tim je stigao do pobjede. Bio je to mat u tri poteza, najprije je Đidić oduzeo jednu loptu kod svog šesnaesterca, potom uputio dubinski pas prema Valentiću, a ovaj bez mnogo oklijevanja uposlio usamljenog Džemu Smječanina na drugoj strani. Napadač bordo tima je primio loptu, a potom majstorski lobovao Hadžiđulbića za erupciju oduševljenja na sjevernoj tribini i potvrdu pobjede Sarajeva.

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno