Zenica

VIDEO: N1 u posjeti – Radnici Zenicatransa na vodi i cigaretama do daljnjeg

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Radnici Zenicatransa ponovo su počeli štrajk glađu. Zahtjevaju konačno rješenje statusa tog poduzeća i stabilna izbor financiranja. Autobusni kolodvor u Zenici blokiran je punih 20 dana.

Autobusi Zenicatransa i dalje stoje. Peroni prazni. Radnici ponovo pripremaju deke, odjeću, lijekove za novi štrajk glađu. Ostaće samo na vodi i cigaretama do daljnjeg. Ovo je kažu jedini način koji im je preostao nakon nepostizanja dogovora vijećnika i gradonačelnika u Gradskom vijeću Zenica.

“Jer smatramo da smo debelo zakinuti. A gradonačelnik korisiti ta sredstva prisile. Međutim mi se ne bojimo toga, mi smo svjesni i spremni smo podnositi sve sankcije što se tiče nas uposlenika i članova sindikata”, rekao je Hazrudin Bilić, uposlenik Zenicatransa.

Predsjednik sindikata Huso Sarvan sutra će se naći pred Općinskim sudom u Zenici kako bi obrazložio zbog čega je stanica od nove godine blokirana. Radnici smatraju da je ovaj potez pravosuđa sramotan, jer se političarima ne sudi za milionski kriminal, a radnici se procesuiraju zbog traženja svojih prava. Na pitanje do kada planiraju biti u štrajku odgovaraju:

“Pa nemam pojma, dok nas ne iznesu. Ha ja. Mislim dok na ne iznesu odavde. Nadali smo se poslije sjednice Gradskog vijeća da će se nešto riješiti”, odgovorio je Ifet Bašić, radnik Zenicatransa.

A rješenja nema bez političkog dogovora gradonačelnika i vijećnika objašnjava aktuelni direktor Darmin Terzić. Podržava radnike u traženju njhovih prava, ali ne na ovakav način.

“Nisam za to da bilo ko svoje zdravlje, jer su radnici Zenicatransa najpreči svojoj porodici, svojim suprugama i svojoj djeci. I zbog toga nisam ni prvi put ni ovaj put bio pobornik ovako rigoroznog načina rješavanja problema”, kazao je.

Sjedišta u autobusimasu prazna prethodnih 20 dana. Zbog nedostatka novca ali i goriva za rad. Radnici žele samo jedno – da njihovi autobusi ponovo budu u funkciji.

N1: Znači vi ste vozač koji ne vozi?

“Znači autobus je spreman, ja sam spreman, imam želju za radom, ali neko drugi nam ne da da obavljamo svoju djelatnost i posao”, kazao je Ismir Cimirotić, vozač.

Jedan od razloga što autobusi ne vode je i dug prema Poreznoj upravi FBiH – 5.300.000 KM. Radnici ove firme posljednji dio plate dobili su u oktobru prošle godine. I svi oni su u bojaznu da ne dožive sudbinu svih propalih preduzeća u BiH.

Zatvorena su vrata i dalje autobuske stanice. Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović kaže da više nema spasa za ovo preduzeće. A nema ni budžeta za 2020. godinu. Nema ni ulazaka ni izlazaka sa perona. Sve je i dalje na čekanju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno