Zenica

Štrajkačima glađu jutros se priključilo još šest radnika Zenicatransa

Dvanaest radnika JKP Zenicatrans – prevoz putnika u nedjelju su u 15.00 sati započeli novi, drugi štrajk glađu ovog mjeseca, a jutros si im se priključila još šestorica kolega – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata Huso Sarvan.

– Oni su u štrajku glađu za koji ja, lično, nisam. Nisam za to da  ljudi izlažu riziku  svoje zdravlje i svoje porodice.Oni su se, jednostavno, sami odlučili na ovaj korak, da ukažu nadležnim da je krajnje vrijeme da se naši problemi riješe i prekine agonija u kojoj se nalazimo – kazao je Sarvan.

Podsjetio je da je Gradsko vijeće zasjedalo u četvrtak, ali da tada nije donijelo nikakvu odluku pa oni nastavljaju sa svojim  redovnim aktivnosti, u koje je uključena i blokada Autobuske stanice.

Stanica u tom gradu blokirana je od 31. decembra prošle godine, a Sarvan će, u svojstvu svjedoka u optužnici Gradske uprave Zenica protiv Sindikalne podružnice Zenicatransa, u 10.00 sati svjedočiti pred Općinskim sudom u Zenici.

-Mislim da je ovo sve besmisleno, jer se optužnica odnosi na prekid štrajka. Ovo nije nikakav štrajk, nego samo obustava rada jer nismo u mogućnosti da obavljamo djelatnost za koju smo nadležni – ističe Sarvan.

Preduzeće je donedavno bilo u blokadi od  Kantonalnog ureda Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, koja je u međuvremenu skinuta, ali i dalje nemaju novca za kupovinu goriva, jer kompanija Tioil, koja dobavlja gorivo Zenicatransu, nije prihvatila cesiju između Rudnika mrkog uglja Zenica i Zenicatransa.

Po tom sporazumu, Rudnik je, za dug prema Zenicatransu, trebao platiti oko 100.000 duga prema tom naftnom preduzeću, kojem Zenicatrans duguje oko 220.000 KM.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem