Ljudi

VIDEO: Muharem Adilović i Emina Šarić Krajišnik o odgojnom i obrazovnom procesu, kao i o 30. godina IPF-a u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Uposlenici Islamskog pedagoškog fakulteta (IPF) u Zenici, dekan prof. dr. Muharem Adilović i viša asistentica Emina Šarić Krajišnik gostovali su u emisiji “Naša zajednica” koja se emituje u programu Televizije BIR.

Ovom prilikom su govorili o jubileju Fakulteta – 30. godišnjici koju su dočekali u novoj, savremeno opremljenoj zgradi.

Gosti su se tokom razgovora osvrnuli na ulogu učitelja, nastavnika, profesora i mentora u procesu sazrijevanja.

– Nemam mi instant posljedicu našeg “uzorovanja”. Ne vidimo odmah da dobro obavljen posao nastavnika ima svoje rezultate u ponašanju učenika. Kad stavim sebe u perspektivu studenta, nisam uopšte bila svjesna koliko su neki profesori meni bili uzori. Osvijestila sam tek sada, kad sam uključena u nastavni proces, da ponavljam neke njihove poteze. Bez neke svijesti o tome, nastojim biti prema njima onakva kakvi su bili profesori prema meni ili mojim kolegama – rekla je profesorica Šarić Krajišnik.

Navodeći konkretne primjere, istakla je kako se od autoriteta u nastavnom procesu može učiti na nivou ispredavanog gradiva i na nivou praktičnih postupaka.

– Od nekih profesora možete naučiti jednu specifičnu sistematičnost. Ima ih koji na svaki mail odgovaraju u roku od pet minuta, čak i ako je riječ o mailu kojim samo primaju neki materijal i odgovore sa: “Hvala, uredno primljeno.” Nakon nekog vremena uhvatite sebe da ponavljate takvu sistematičnost, bez da ste sebi rekli “Želim biti takav”. To je pokazatelj da se posljedice toga da smo nekom uzor možda ne vide odmah, ali nadam se da studenti vide u nama nekog od koga bi mogli “prepisato” neke poteze i naša nastojanja – kazala je profesorica Šarić Krajišnik.

Cijela emisija je dostupna na ovom linku:



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno