Biznis

VIDEO: Ministarstvo za boračka pitanja pomoglo osnivanje 60 novih boračkih firmi u ZDK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona potpisalo je ugovor o dodjeli poticaja za pokretanje biznisa sa 60 pripadnika boračke populacije, za što je iz budžeta ovog ministarstva izdvojeno 480.000 KM. Osnivači novih firmi dobili su novčanu subvenciju u iznosu od po 8.000 KM, koja će biti isplaćena u tri rate.

– Program samozapošljavanja boračke populacije realizuje se od 2016. godine i pokazao se kao veoma dobar. Njihova obaveza  je da biznis mora opstati najmanje 24 mjeseca – rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

Podsjetio je da je prošle godine uz podršku ovog ministarstva otvoreno 76 firmi od kojih je opstalo 75. Najavio je da će više od 200 pripadnika boračke populacije koji su otvorili firme prethodnih godina, a čiji su biznisi opstali, uskoro dobiti jednokratnu podršku od 1.000 KM za prevazilaženje posljedica pandemije korona virusa. Podršku će dobiti i firme koje su zaposlile pripadnike boračke populacije ili članove boračkih porodica.

Premijer Mirnes Bašić čestitao je osnivačima novih biznisa, rekavši da je ponosan na ovaj projekat kojim je direktno ili indirektno od 2016. godine zaposleno više do 2.000 pripadnika boračke populacije, a uloženo je više od 7,5 miliona KM.

– Cilj projekta je postignut i mi smo prezadovoljni. Odgovorno tvrdim da smo po tome jedinstvena vlada u BiH. Nastavljamo realizaciju projekta, a u narednim godinama planiramo dodatno povećati sredstva za ovu namjenu – rekao je premijer Bašić.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno