Biznis

Izvoz metalskog sektora BiH povećan za 45%

Izvoz metalskog sektora BiH u prvom polugodištu iznosio je 2,7 milijardi KM i veći je za 829,8 miliona KM ili 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podaci su Spoljnotrgovinske komore BiH.

U izvozu vrijednosno najviše učestvuje elektroindustrija, odnosno električne mašine, te željezo, čelik i njihovi proizvodi.

Električnih mašina BiH je najviše izvozila u Austriju, Sloveniju, Njemačku i Hrvatsku, navode iz Komore i dodaju da je izvoz, kada se analiziraju najznačajniji spoljnotrgovinski partneri, porastao prema svim navedenim tržištima, vrijednosno najviše na tržište Slovenije (48 miliona KM) i Hrvatske (26 miliona KM).

U prvom polugodištu, željeza i čelika izvezeno je u vrijednosti od 424,7 miliona KM, što je povećanje od 217,9 miliona KM ili 105 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Izvoz željeza i čelika povećan je na sva najznačajnija tržišta, vrijednosno najviše u Srbiju i to za 49,3 miliona KM, a u Tursku za 48,5 miliona KM.

U BiH je u prvom polugodištu uvezeno metalskog sektora u vrijednosti od 3,5 milijardi KM, što je više za 838,8 miliona KM ili 32 odsto.

Vrijednosno je najviše uvezeno elektro i autoindustrije, a najznačajnija uvozna tržišta elektroindustrije su zemlje EU i Srbija.

Prema svim najznačajnijim uvoznim tržištima povećan je uvoz, a vrijednosno najviše iz Slovenije i to za 38 miliona KM.

Uvoz automobila i dijelova automobila je povećan za 44,9 miliona KM ili 21 odsto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine.

Najznačajnije uvozno tržište automobila je Nizozemska, pa je u analiziranom periodu iz ove zemlje uvezeno automobila i dijelova u vrijednosti od 139,3 miliona KM, što je više za 54,6 miliona KM ili 64 odsto, u odnosu na prvo polugodište lani.

“Uvoz iz Njemačke se oporavlja, a povećanje uvoza bilježimo i iz Slovenije i Srbije”, navode iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

VIDEO: Zenica – Jutro u “čeličnom gradu”

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: